Volledig scherm
Rosemin Hendriks is een van de kunstenaars die door Ivonne Zijp in het atelier werd geportretteerd. foto Ivonne Zijp

Inkijkje in de eigen wereld van beeldend kunstenaars

Kwetsbaar in hun eigen territorium. Zo heeft de Arnhemse beeldend kunstenaar Ivonne Zijp tientallen Gelderse collega's gefotografeerd in hun ateliers.

"Op de foto's zie je hun betrokkenheid bij wat ze doen, met alle onzekerheid die het beroep van kunstenaar met zich meebrengt", zegt ze. "Ook valt het me op dat ze een gezonde scepsis in hun blik hebben. Velen maken kunst omdat ze iets anders van de wereld willen laten zien en omdat ze het niet eens zijn met wat er zich afspeelt."

De zwartwitfoto's zijn vanaf vandaag te zien in de Doetinchemse Kunstuitleen. Het fotoproject is voortgekomen uit het 45-jarig bestaan van atelierverhuurder SLAK. Honderden Gelderse kunstenaars huren atelierruimte via deze organisatie. Veelal gaat het om tijdelijke ruimtes zoals leegstaande scholen, kantoren, kazernes, kloosters of wooncomplexen die op de nominatie staan te worden gesloopt.

Zij heeft gekozen voor kunstenaars die stevig aan de weg timmeren, zowel van de oude als de nieuwe garde. Het merendeel is beeldend kunstenaar, maar ook fotografeerde de Arnhemse enkele vormgevers, muzikanten, tekenaars, dansers en schrijvers. De foto's geven een beeld van de grote diversiteit in atelierruimtes. Tevens laten ze mooi zien hoe de kunstenaar, zijn werkruimte en zijn werk bij elkaar passen; ze vormen samen een logisch geheel.

"De serie is heel documentair", vindt Zijp. "Over twintig of vijftig jaar krijgen ze extra betekenis. Het is een momentopname van hoe kunstenaars nu werken."

De fotografe heeft ervoor gekozen de kunstenaars geposeerd vast te leggen. "Als je een kunstenaar aan het werk fotografeert, gaat de aandacht naar zijn werk. Mij gaat het om de ruimte, de eigen wereld van de kunstenaar, met al die dingen die aan de muur hangen."

Ivonne Zijp: Atelierportretten. Te zien 26/6 t/m 12/7 CBK, Nieuwstad 76 Doetinchem. Info: www.cbk.gelderland .nl