Volledig scherm
Julia Dirkzwager en Joey Jongedijk met het geknapte elastiek. Foto: Christian van der Meij

Inzittenden kapotte kermisattractie hebben nu verkering

HENGELO - Joey Jongedijk (21) uit Glanerbrug had meteen door dat het mis was. Een elastieken koord van de 'katapultachtige' attractie Air Race Bungee waarin hij en Julia Dirkzwager (19) uit Hengelo zaten, knapte zondag op de kermis in Hengelo. De twee hielden slechts wat kneuzingen over aan hun avontuur. En geluk bij een ongeluk: de liefde bloeide op.

De twee gingen al een tijdje met elkaar om en het bezoek aan de kermis in Julia's woonplaats was hun eerste echte date.

Gelanceerd
Eenmaal in de Air Race Bungee ging het mis. Volgens getuigen knapte een van de elastieken koorden van de attractie. Joey en Julia werden daardoor gelanceerd, terwijl dat nog niet moest.

,,Het touw aan de linkerkant knapte en daardoor werden we gelanceerd. Niet omhoog, zoals zou moeten, maar schuin naar rechts. We knalden tegen een paal die bij de attractie hoort en bleven vijf à zes meter boven de grond hangen", vertelt Julia de volgende dag.

Het duurde even voor ze door had wat er aan de hand was. ,,De kooi bleef in de lucht hangen. Ik vroeg me af wat er precies was gebeurd." Joey had meteen in de gaten dat een van de touwen was geknapt: ,,Ik zag rafels van het touw naar beneden dwarrelen."

Angstig moment
Hangend in de kooi wachtten Joey en Julia op hulp. ,,Ik denk dat we vijf à tien minuten in dat bakje hebben gehangen, op vijf à zes meter boven de grond." Hoewel beiden aangeven vrij nuchter te zijn, waren die minuten geen pretje. Joey: ,,We bleven allebei rustig, maar er was een moment waarop we ons afvroegen: gaat dit wel goed? Dat was toen we naar beneden werden gehaald en ook het koord aan de andere kant begon kraken."

De twee kwamen echter veilig aan de grond. ,,De eigenaar van de attractie en mensen van de EHBO schoten direct te hulp. We zijn geweldig opgevangen", zegt Julia. Ze neemt de eigenaar niets kwalijk. ,,Dit is een mechanisch probleem, daar kan ie niks aan doen. Al controleer je het honderd keer, dan nog kan het misgaan."

Klap
De verwondingen vallen mee. Julia heeft een dag na het ongeval alleen last van haar rechtervoet, Joey heeft pijn in beide bovenbenen. Julia: ,,We zijn ter plaatse gecontroleerd door ambulancepersoneel, maar hoefden niet mee naar het ziekenhuis."

Terugkijkend zegt ze: ,,We hebben heel veel geluk gehad. Het touw knapte toen we nog beneden waren. Hadden we bovenin gehangen, dan hadden we wellicht een groter probleem gehad. Daar komt bij dat het bakje waar we inzaten de grootste klap opving toen we tegen die paal knalden. Een gelovig mens zou zeggen: ik heb een engeltje op mijn schouder gehad."

Verliefd
Ondanks het ongeluk is de eerste date meer dan geslaagd. Wat heet! Joey en Julia hebben nu verkering. Joey: ,,Ik zeg normaal gesproken niet zo snel 'ik hou van je' tegen iemand. Maar toen we na het ongeluk even bij zaten te komen en Julia me vroeg 'durf je te zeggen dat je van me houd?', zei ik onmiddellijk ja."

En dus hebben ze nu een dag verkering. Al voelt het voor Joey alsof Julia en hij al langer bij elkaar zijn. ,,Als je samen zoiets beleeft, leer je elkaar wel kennen. We hebben maar een paar minuten in dat 'bakkie' gehangen, maar voor mijn gevoel duurde het wel een jaar!"

In het YouTube-filmpje in dit artikel is te zien hoe hulpverleners zich over het stel in de kooi ontfermen.

Volledig scherm
© Christian van der Meij
Een man (21) uit Glanerbrug en vrouw (19) uit Hengelo komen zondag 18 september met de schrik vrij op de kermis in Hengelo. Een van de elastieken koorden van de 'katapultachtige' attractie waar zij in zitten, de Air Race Bungee, knapt. Het duo hangt minutenlang in de kooi van de attractie en wordt daarna bevrijd.