Volledig scherm
Anoush Dastgir (links) is tijdelijk de bondscoach van het Afghaanse elftal . © @anoush6

Jongensdroom komt uit: Groesbekenaar wordt Afghaanse bondscoach

GROESBEEK/ KABUL - Anoush Dastgir uit Groesbeek is plotsklaps een nationale held geworden in Afghanistan. De 26-jarige voetballer, amateur bij NEC en international van Afghanistan, mocht onverwacht invallen als bondscoach voor het Afghaanse nationale voetbalelftal.

Dastgir, die zestien jaar geleden met zijn familie vanuit Afghanistan naar Nederland kwam, is in één klap beroemd geworden in zijn vaderland „Het Afghaanse dorp waar we vandaan komen, stond op z'n kop. Twee miljoen mensen zagen mijn interview op tv. Ik spreek vloeiend Afghaans. Dat raakte de mensen. We hebben lange tijd buitenlandse coaches gehad, ging alles in het Engels. Ik heb nooit mediatraining gehad, was gewoon mezelf. Dat vonden de mensen leuk."

Appje
Het balletje ging ruim twee weken geleden rollen, toen Dastgir een appje kreeg dat bondscoach Petar Segrt was ontslagen. Of hij de taken eenmalig kon overnemen, appte de rechterhand van de president van de nationale voetbalbond van Afghanistan, een uur voordat Dastgir op het vliegtuig naar Tadzjikistan zou stappen. „Ik snapte niet wat hij bedoelde, dacht dat het een grap was. Ik coach veel in het veld. De jongens maken daar grappen over, dat ik coach moet worden.”

Geen grap
Vier dagen voor de interland in Tadzjikistan bleek het bittere ernst. „De bond kon een trainer uit Tadzjikistan regelen voor één wedstrijd, maar na overleg wilde de spelersgroep dat ik de coach zou zijn. Dat kwam onverwacht, maar na een uur of twee ben ik de training maar gaan voorbereiden. In Nederland zou je zo een andere trainer kunnen optrommelen, of de assistent neemt het over. In Afghanistan gaat dat niet. Het land is nog volop in ontwikkeling."

Tactiek
Dastgir, jeugdtrainer bij zijn club NEC, ging op zijn hotelkamer aan de slag.„Ik had beelden van de laatste wedstrijden van Tadzjikistan. Heb wat mensen in Nederland gevraagd om me te helpen met analyseren. Ik had wel assistenten, maar die hebben te weinig kennis. Samen met de belangrijkste spelers hebben we een tactisch plan gemaakt."

Hollandse School
Dastgir koos voor de voor hem vertrouwde Hollandse School. Verzorgd voetbal, een goede opbouw. Het werkte bij het team dat vooral bestaat uit spelers die in lagere Europese competities actief zijn. Tot de vermoeidheid na een uur toesloeg en Tadzjikistan zo met 1-0 won. "Het is een gevoelige wedstrijd. Een soort Nederland tegen Duitsland. Iedereen had op een grote nederlaag gerekend. De bondscoach van Tadzjikistan (Khakim Fuzailov, JD) gaf me na afloop complimenten, voorspelde mij een mooie toekomst."

Droom
Fuzailov was niet de enige die enthousiast was. „De bond heeft me gevraagd om assistent te worden onder de nieuwe bondscoach. Dat zou een eer zijn, maar dan kan niet meer voetballen voor Afghanistan. Daar moet ik over nadenken. Ik zou wel mooi ervaring kunnen opdoen en over een paar jaar misschien bondscoach worden. Dat is mijn droom: coach zijn van mijn eigen land. Daarom ben ik vijf jaar geleden begonnen aan de trainerscursus.”