Volledig scherm

Kunst van negen geselecteerden uit tweeduizend

Het is geen toevallige groep van werk van afgestudeerde kunstenaars. Er is werk beoordeeld van zo’n tweeduizend studenten. Negen kwamen door de selectie.

Het is ieder jaar weer een hele opgave. Alle twaalf kunstacademies bezoeken en daar het werk van zo'n tweeduizend studenten beoordelen.

Die operatie vindt jaar opnieuw plaats en wordt uitgevoerd door de mensen van galerie Bart kunst in huis. Uiteindelijk is het talent voor de toekomst geselecteerd en kwam de galerie uit op een negental jonge afgestudeerde kunstenaars.

Hun werk is vanaf 24 oktober te zien in de galerie aan de Ziekerstraat in Nijmegen. Opvallend is dat er ook dit jaar veel kunstenaars gebruik maken van fotografie.

"Je ziet duidelijk een tendens dat er veel fotografie wordt gebruikt om kunst te maken. Door die fotografie lijkt het dat de schilderende studenten op de academies daar ook weer op reageren", zegt Kim Uittenhout van de galerie. Zij bezoekt samen met andere medewerkers in de zomerperiode twaalf Nederlandse kunstacademies.

"Bij de schilderende kunstenaars wordt er weer ambachtelijk gewerkt. Je ziet bijvoorbeeld dat studenten hun eigen verf maken. Zoiets is jarenlang niet aan de orde geweest. Ook letten ze weer heel erg op de schildertechnieken. Er wordt in verschillende lagen geschilderd, zoals dat vroeger werd gedaan."

Volgens Uittenhout lijkt het erop dat schilderen 'fotograferen' wordt en fotograferen 'schilderen'. " Want veel van de fotografen bewerken hun foto's zodanig dat het net schilderijen lijken."

Die manier van fotoshoppen is goed te zien in het werk van Kirsten Wilmink van de academie uit Enschede. "Zij is Duitse en bewerkt haar foto's zo dat het bijna een schilderij wordt. Kirsten doet dat met veel humor. Zo heeft ze een serie foto's gemaakt en bewerkt die The truth about Germans heet. Je ziet bijvoorbeeld een familiefoto in een bosachtige omgeving. Die familie ziet er enorm grauw en verbitterd uit. In een hoek van de foto zie je nog net een rood ballonnetje in de grauwe lucht verdwijnen."

Bij de 'Nieuwe Oogst 2009' van Bart kunst in huis moet ook humor te vinden zijn. Een vette knipoog, wordt door de medewerkers van de galerie op prijs gesteld.


'Verse' kunst uit 2009 bij Bart kunst in huis


Nieuwe Oogst toont een selectie van negen jonge, veelbelovende kunstenaars bij galerie Bart kunst in huis, Ziekerstraat 97, Nijmegen. Van 24 oktober tot en met 24 december is de expositie te bezoeken. Er is werk te zien van Marcel Blom (installaties), Myrthe Boon (tekeningen), Julia Diaguileva (schilderijen), Christian Kryl (fotografie), René Kuipers (schilderijen en animatie), Caroline van Pagée (fotografie), José van Tilburg (objecten), Carole Vrijhoeven (schilderijen) en Kirsten Wilmink (fotografie). De opening is zaterdag 24 oktober om 15.00 uur.Hierbij zijn ook de kunstenaars aanwezig.

Het werk van een aantal van deze jonge kunstenaars is te zien in de Amsterdamse dependance van Bart kunst in huis aan de Bloemgracht 2.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.