Volledig scherm
De verdwenen bronzen uil.

Kunstenaar geschokt door diefstal

OOIJ/MOLENHOEK - De Molenhoekse kunstenaar Oscar Goedhart is geschokt door de diefstal van zijn bronzen beeld De Uil van de Wijsheid, die bij de Ooijse basisschool Op Weg hoort te staan. "Een neef van me woont in Ooij en die had gezien dat het kunstwerk niet meer op zijn sokkel stond", vertelt Goedhart.

"Er staat nu alleen nog een ijzeren paal. Ik ben blij dat mijn neef me heeft gewaarschuwd, want van de gemeente heb ik niets gehoord."

De diefstal van de bronzen uil van het schoolterrein aan de Prinses Beatrixstraat volgt op een serie van dergelijke incidenten in de regio. Vanwege de hoge bronsprijs zijn de beelden al enkele jaren doelwit van bendes die de kunstwerken vermoedelijk omsmelten. Diverse gemeenten hebben inmiddels extra beveiliging aangebracht, om de openbare kunst beter te beschermen.


Het is niet voor het eerst dat Oscar Goedhart te maken krijgt met diefstal van zijn kunst. Toen decennia geleden het gemeentehuis van Nijmegen verbouwd moest worden, kreeg een andere beeld van een (vleugellamme) uil een voorlopig plekje op de gemeentewerf. Daarvandaan bleek hij later echter gestolen.

Rond die tijd verdween ook een bronzen reliëf Het Raadsel van Nijmegen, dat toen tegen de zogenoemde kannunikhuisjes bij de St.-Stevenskerk was bevestigd.

"Het voelt telkens weer alsof dieven uit je eigen huis iets hebben gestolen", zegt Goedhart na de diefstal van zijn Ooijse uil.

De school heeft inmiddels aangifte gedaan van diefstal. "Maar daar heb je natuurlijk niks aan. Daar komt het beeld niet mee terug."