Volledig scherm
© ANP

Lang leve de jaarlijkse, geheime lintjesregen

Inmiddels heb ik, als journalist, zo’n 32 keer de jaarlijkse lintjesregen mogen meemaken. En het is één van de weinige fenomenen die amper veranderen. Nog steeds doet iedereen zijn best om de aanstaande lintjesdrager compleet te verrassen en nog steeds lukt dat in het overgrote deel van de gevallen.

Zo gebeurde dat ook dinsdag, traditioneel op de dag voor Koningsdag, op het kasteel in Neerijnen. Dick Trappenburg uit Hellouw en Joop van Ommeren uit Ophemert zagen tot hun stomme verbazing hun complete familie in het kasteel van Neerijnen zitten, terwijl zij dachten een gesprekje te hebben met de burgemeester.

De derde verse lintjesdrager, Bert Vos uit Neerijnen, had het koninklijke nieuws een uur eerder al mogen vernemen. Toen zijn vrouw bleef aandringen dat hij voor een gesprek met de burgemeester toch echt een stropdas om moest, en Vos dat helemaal niet nodig vond, kreeg hij te horen dat hij een lintje zou krijgen. Want zijn vrouw wilde wel dat hij er een beetje netjes bij stond op alle foto’s die gemaakt zouden worden.

Ik vind het een mooi fenomeen, die koninklijke lintjes, zeker als ze als ze op de revers gespeld worden bij mensen die niet vaak in de schijnwerpers staan. Bij deze dus deel ik de oproep van burgemeester Harry de Vries om mensen vooral voor te dragen. Het levert mij en de krant al 32 jaar blij verraste gezichten op, die dag voor Konings(Koninginne)dag. Als u ze voordraagt, beloven wij erbij te zijn. Het staat al in onze agenda, 26 april 2017. Maar we verklappen niet of u daar in staat. Er zijn geheimen die we niet willen onthullen.