Volledig scherm
De Grebbedijk bij Wageningen. © Tamara Reijers

Lekker diep ademhalen op hekloze Grebbedijk

Het mooie van wonen in onze regio is dat je eigenlijk alle landschappen bij de hand hebt. Bossen, open weidelandschappen, bergen (nou vooruit, heuveltjes) en het uiterwaardenlandschap. Alles heeft zo zijn charme en bekoring, maar ik zal het maar bekennen: ik heb een voorkeur voor de rivieren en de uiterwaarden.

Ik woon op een steenworp afstand van de Grebbedijk en het is de plek waar ik het liefste kom.

Dat komt mede door het gevoel dat je daar diep adem kan halen. Wie vanuit de Dijkstraat de dijk op wandelt ziet steeds meer van de weidse horizon opdoemen. Ik snap best dat onze minister van Financiën daar aan de Rijn heerlijk tot rust komt in zijn huis.

Dat effect is onlangs nog eens versterkt dankzij waterschap Vallei & Veluwe. Die organisatie, verantwoordelijk voor beheer en instandhouding van de cruciale Grebbedijk, heeft de hekken die pal langs het strookje asfalt op de dijk stonden verplaatst, dieper de uiterwaard in. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van schapen om de dijken te be grazen en met de machinale aanpak van dat gras stonden die hekken in de weg.

Ik ben er blij mee. De visuele vernauwing door de hekken is weg en dat geeft nog meer het gevoel dat er op de Grebbedijk heel veel zuivere lucht te halen is. Kom eens kijken en ademhalen, er is genoeg.

Eric Wijnacker