Volledig scherm
Big 5566 in speenhok 17. Rechts vooraan, daar loopt ze. foto: Ed van Alem

Lente?

Leuk dat de koeien kennelijk de wei in kunnen, maar voor big 5566 zijn het onzekere tijden nu temperaturen schommelen.

Potentiële vijand: de streptokokken. Een bureau verder niest de verslaggever Maas en Waal opnieuw, de overbuurman van Rijk van Nijmegen klaagt dat 'de kop vol zit' en, ja, daar gaat de zoveelste zakdoek van uw varkenscorrespondent. Verkoudheid teistert de redactie.

Goed, dat is dan nog maar verkoudheid. Maar ook big 5566 moet oppassen, zegt boer Gerbert. Ook al leeft ze in een stal en krijgt ze van butien vooral het licht binnen -niet de lucht. Daar is een apart systeem voor.

Maar toch. Toch zijn er altijd biggen die rond deze tijd van het jaar een streptokokkeninfectie oplopen. Vooral in hun eerste levensweken zijn ze er vatbaar voor. En het kan dodelijk zijn, lees je hier.

"Ik houd er rekening mee dat 10 procent moet behandelen", zegt Gerbert. Want alle varkens preventief inspuiten (antibiotica) doet hij niet. Kan wel. "Ben ik een jaar of twee geleden vanaf gestapt." De meeste varkens zijn schijnbaar met streptokokken besmet, maar ze hebben er niet allemaal zichtbaar last van. "Je ziet het meestal aan de manier waarop ze lopen."

Naast pijnlijke gewrichten kan het ook hersenvliesontsteking veroorzaken.

Volgens Gerbert is het een typische weerstandskwaal. En bij wisselvallig weer zijn zijn varkens extra gevoelig. Ook al leven ze nu in speenhok 17, dus. "Op de een of andere manier zijn ze er toch gevoelig voor. Hoe het kan, ik weet het niet. Hebben we we onderzocht, maar een sluitende verklaring hebben we niet. Dat de temperatuur op en neer springt, heeft altijd weer z'n neerslag op de stal. Toch."

Oh ja, en we stonden dus in de lenteglossy KOE.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.