Volledig scherm
De rallywagen van de HAN in de Zuid-Amerikaanse woestenij. © HAN

Loodzwaar Dakarparcours biedt HAN-team prachtige aanblikken

IQUIQUE/ARNHEM De coureurs van de verschillende voertuigen in Le Dakar zijn het er na negen van de dertien etappes wel over eens: deze editie van de zwaarste rally ter wereld is extreem. De moeilijke route en de enorm hoge temperaturen maken de editie van 2014 lood- en loodzwaar. Er waren halverwege onder de 480 deelnemers nog nooit zoveel uitvallers geweest: 87 bij de motoren, 65 bij de auto’s, 23 bij de quads en 16 bij de trucks.

Maar de rallywagen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) rijdt nog altijd trots rond in het uitgedunde deelnemersveld. De Argentijnse woestenij werd eergisteren ingeruild voor de Chileense en ook daar presteert de auto – ontwikkeld en gebouwd door studenten autotechniek van de hogeschool – prima.
Het HAN-team van vijf studenten, coureur en navigator bedwong in Argentinië al de Andes, het in totaal 7.000 kilometer uitgestrekte gebergte met een gemiddelde hoogte van 4.000 meter.
Teamleider en vierdejaars student Chris Lanting valt dagelijks van de ene verbazing in de andere. „De natuur is hier hartstikke mooi. We rijden bijna elke dag door de bergen waar het enorm droog is maar heel mooi. Ook in de duinen is het prachtig rijden.”
Af en toe moet door de deelnemers pardoes worden gestopt voor bijvoorbeeld een kudde overstekende lama’s. Lanting: „Je komt onderweg van alles tegen.”