Met beton moet je bouwen, niet gooien

Geldermalsen was afgelopen week weer eens trending topic op Twitter. Oftewel: gespreksonderwerp nummer 1 <NO1>één<NO>op sociale media. Dat had – vanzelfsprekend – te maken met de nasleep van de azc-rellen. De eerste vijf verdachten verschenen voor de rechter in Arnhem vanwege het verstoren van het democratisch proces.

Voer voor journalisten, want zo’n beetje alle landelijke media doken er bovenop. Een van de relschoppers werd betiteld als de ‘betonblokgooier’. De verdachte verklaarde dat hij inderdaad had geprobeerd om met een blok beton te gooien, maar dat het ding te zwaar was.

Ik moest stiekem even lachen toen ik het las, maar het is natuurlijk te triest voor woorden. Wat als hij zijn doelwit had geraakt? Hetzelfde geldt voor het zware vuurwerk waarmee agenten en ME’ers zijn bekogeld. De officier van justitie eiste acht maanden tegen de betonblokgooier, waarvan vier voorwaardelijk. De strafeisen zorgden voor veel reacties. Geldermalsen stond weer even op de kaart, maar niet in positieve zin.

Je zou door alle ellende bijna de goede kanten van Geldermalsen vergeten. ‘Een vrolijk dorpje in het Betuwse land’, zoals The Swingstars ooit bezongen in hun nummer Schitterend Mooi Geldermalsen. De laatste maanden zijn er bijvoorbeeld behoorlijk veel goede dingen gedaan met betonblokken. Naast de nieuwbouw op De Plantage is De Oudenborch in Rhenoy een project om trots op te zijn.

Een prachtige impuls voor een klein dorp, waar inwoners keihard hun best doen om de omgeving levendig te houden. Ook het project Lingedonk bij station Geldermalsen belooft veel goeds. Met beton moet je bouwen, niet gooien.
Mark van Steenbergen