Volledig scherm
Werk aan de Mansholtlaan. © Arnold Winkel/DG

Miljoenen voor het Miljoenenlaantje

Oude Wageningers kunnen zich de naam vast nog herinneren. Zo’n vijftig, zestig jaar geleden heette de Mansholtlaan in de volksmond Miljoenenlaantje. Dat had de verkeersader, die toentertijd natuurlijk stukken rustiger was dan nu, te danken aan de vele onderzoeksinstituten die erlangs waren gevestigd.

Na de Tweede Wereldoorlog verrees het ene na het andere instituut op de drassige gronden aan de noordzijde van Wageningen. Dankzij de Marshall-hulp van de Amerikanen en de niet aflatende inspanningen van landbouwminister Sicco Mansholt rolden de guldens met miljoenen tegelijk binnen en ontstonden instituten met namen als IVT, SPV, IMAG en RIVRO.

De voorspoed bij de Directie Landbouwkundig Onderzoek (DLO) zorgde voor scheve gezichten bij de Landbouwhogeschool.

Instituten
Het geld ging naar de instituten langs het Miljoenenlaantje en de financiering van het fundamenteel onderzoek bleef achter. Sinds 1999 zijn universiteit en instituten samengevoegd tot Wageningen UR. Er zijn nog wel wat verschillen (bijvoorbeeld in de cao), maar de echt scheve gezichten zijn weg. Mensen zitten lekker samen in de voor miljoenen gebouwde campus langs het Miljoenenlaantje.

En er gaan misschien nog veel meer miljoenen die kant op: voor de verbreding van het Miljoenenlaantje.