Volledig scherm
Juliëtte Rot - een gemeenteraadslid uit Zaandam - heeft aangifte gedaan tegen Ismail Ilgun. De twee zaten eerder bij elkaar aan tafel bij Pauw waar o.a. werd gesproken over de problemen in de wijk. © RTVNH

Moeder van treitervlogger Ismail is doodmoe

ZAANDAM - Met zijn vlog wilde Ismail Ilgun (19) uit de schulden komen, maar raakte hij alleen maar dieper in de problemen. De 'treitervlogger' is dinsdagochtend aangehouden voor opruiing en belandde achter de tralies. Wie is die onruststoker die de Zaandamse wijk Poelenburg op zijn kop zet?

Zijn ziektekostenverzekering? Die heeft Ismail Ilgun al tijden niet betaald. Net als zijn telefoonrekening trouwens, waardoor zijn mobieltje is afgesloten. In de buurt van de treitervlogger zien ze de deurwaarders al tijden aankloppen, om geld te innen dat Ismail niet heeft.

Ellende
Een maand geleden kocht hij een gadget dat hem van al die ellende moest verlossen: een camera. Het is die camera die de afgelopen weken steeds weer werd gericht op de kleine Vomar-supermarkt in de wijk Poelenburg. Het is Ismail die hier, op de ontmoetingsplek van hem en zijn vrienden, alles filmt: hoe een man bijna van zijn fiets wordt geslagen, agenten worden getreiterd, een jongen op een politiewagen danst en een cameraploeg de wijk uit wordt gebonjourd.

'Tuig van de richel'
Zo staat de vlog waarmee Ismail hoopt geld te verdienen in no-time bekend als een treitervlog en is hij de straatterrorist waar zelfs de premier zich over uitspreekt. „Tuig van de richel'', zegt Rutte. Maar wel tuig zonder een strafblad, vertellen vrienden, familie en bekenden aan deze krant.

Moeder
Zijn moeder heeft gewoon geprobeerd haar kinderen zo netjes mogelijk op te voeden. Zonder vader, want het huwelijk met hem liep al stuk toen Ismail nog een ventje was. Sindsdien heeft Ismail geen contact meer met zijn vader, ook al woont die op een steenworp afstand. En kozen de leden van zijn gezin allemaal een andere toekomst.

Tot voor kort wist zij helemaal niet wat haar zoon uitvoerde, als hij met zijn camera op pad ging. Sinds ze er net als de rest van Nederland achter is gekomen, schaamt ze zich, vertelt ze. „Ik ben doodmoe, wil er helemaal niet over praten. Ismail heeft dit allemaal veroorzaakt.''

Lees het uitgebreide portret van Ismail Ilgun in de Gelderlander van 14/09/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.