Volledig scherm

Moordstad Wageningen

Wageningen afficheert zich graag als stad van de vrede.

Toch gaat het er regelmatig absoluut niet vredig aan toe. Voor een stad van de grootte van Wageningen worden er relatief veel moorden gepleegd. De eerste die ik me kan herinneren was toen ik net in Wageningen was komen wonen, augustus 1975. Ik weet niet meer of het net gebeurd was of dat het niet veel later gebeurde. In elk geval was het slachtoffer de vrouw van de afhaalchinees aan de Churchillweg. Er schijnt nooit iemand veroordeeld te zijn in deze zaak. De tweede moord had een paar jaar later plaats in café Troost op wat tegenwoordig het 5 Mei Plein is. Een jongen van 15 jaar stak een jongen van 18 jaar neer, met fatale gevolgen.

In de jaren 80 was Wageningen echt een soort stad van de vrede. Ik kan me uit dit tijdperk geen moord herinneren. Wat overigens niet wil zeggen dat er in jaren geen moord is gepleegd. Ik weet ook niet alles. Begin jaren 90 was het weer raak. In de Van der Waalsstraat doodde een man een asielzoeker die hem naar eigen zeggen lastig viel.

Het laatste decennium van de vorige eeuw was ronduit moorddadig. In augustus 1994 kwam oud-wethouder Henk Oosterwoud in de Sportstraat gewelddadig aan zijn einde. De dader zit al jaren vast en heeft tbs. Een paar jaar eerder was er volgens mij amper 100 meter verder ook nog een dubbele moord voor de ingang van de discotheek in de Olympiahal. Op 1 januari 1997 was het nog eens 200 meter verderop weer raak. In het Balkanrestaurant aan de Churchillweg werden drie personen doodgeschoten. De daders zijn gepakt.

In datzelfde jaar (30 november) had ook de Tarthorst te maken met een geruchtmakende moord. Een man vermoordde zijn broer en vriendin met een samoeraizwaard. Met Kerstmis 1998 ging een bewoner van de Vanenburgstraat helemaal door het lint. Hij doodde zijn vrouw en drie kinderen. Later verongelukte de dader spookrijdend op de A50.

In juni 2005 overleed een 56-jarige vrouw in een woning aan de Van Uvenweg. Ze had een overdosis heroïne gehad. Ook waren er sporen van verwurging. Toch oordeelde de rechtbank dat het geen moord was. De 46-jarige vriend van het slachtoffer kreeg 2 jaar cel voor hulp bij zelfdoding. Onder de grote plataan aan het 5 Mei Plein ligt een plaquette ter herinnering aan Martijn Coïni. Op 1 oktober 2004 werd de 33-jarige medewerker bij café Vrijheid (het vroegere Troost) vermoord in dat café op hetzelfde plein. De dader kreeg 18 jaar gevangenisstraf.

Ook de dader van de laatste moord in Wageningen moet 18 jaar de cel in. De man vergiftigde zijn echtgenote, boekenhandelaar Marian Heij. Ze overleed op 12 mei 2012.