Volledig scherm
© Jan van den Brink

Natuurrondvaart met Gerrit Jansen over de IJssel UITVERKOCHT

DOESBURG - Gelderlander bioloog Gerrit Jansen vertelt over de IJssel en de omringende natuur en het landschap tijdens een vaartocht langs uiterwaarden en pittoreske plaatsen.

„De natuur langs de IJssel is het mooist vanaf het water. Je kijkt van je af, ziet de uiterwaarden en alles wat er groeit en leeft,” vertelt Gerrit Jansen. Lezers van De Gelderlander kennen hem als de huisbioloog die al vanaf 1990 wekelijks over de natuur schrijft. dG Club organiseert een persoonlijke ontmoeting met deze natuurkenner, tijdens een vaartocht op zaterdag 1 oktober over de IJssel, de meest meanderende rivier van Nederland. Fraai verwoord in het in 1936 geschreven gedicht ‘Herinnering aan Holland’ van Hendrik Marsman. ‘Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan.’

Natuurliefhebber
De IJssel is een aantrekkelijke rivier voor iedere natuurliefhebber. Jansen vertelt wat er te allemaal te zien is. „Deze rivier is rustig, minder druk bevaren dan andere Nederlandse rivieren én smal, zodat de natuur langs de oevers veel beter te zien is dan vanaf een brede rivier zoals de Waal”, zegt hij.

Zicht op de rivier
De vaartocht vindt plaats met de Nirvana van rederij Celjo. Als het weer het toelaat kun je op het buitendek zitten. Maar ook vanaf het binnendek is het zicht op de rivier beslist de moeite waard, dankzij de grote ramen. Na het vertrek vanaf de IJsselkade in Doesburg, ter hoogte van de Hanzeweg, voert de tocht langs diverse uiterwaarden en plaatsen. Vanaf het schip zie je de Fraterwaard, de Brummense waarden, Spaens Weerd, Dieren, Spankeren en Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, liggen.

Grauwe gans
Jansen: „In dit seizoen vindt er een wisseling van de wacht plaats. De meeste ooievaars zijn naar zuidelijker streken vertrokken. Vogels uit noordelijke gebieden komen hier overwinteren, of zijn op doortrek. Altijd weer spannend welke soorten je tegenkomt. Ik hoop op diverse roofvogels en steltlopers. De grauwe gans is er zeker bij. Een soort die het in Nederland erg goed doet. We hebben zulk goed gras dat het er te veel zijn geworden.”

Dialoog
Gerrit Jansen heeft al meerdere van deze succesvolle vaartochten begeleid en weet de overdracht van zijn kennis goed te doseren. Hij geeft ruimte aan de deelnemers en gaat met hen de dialoog aan. „Als ze willen mogen ze ook hun eigen verhalen door de microfoon vertellen. Ik hoef niet voortdurend aan het woord te zijn en las stiltes in om samen met hen van de natuur te genieten.”

Natuurrondvaart met Gerrit Jansen over de IJssel, zaterdag 1 oktober van 10.30 tot 13.30 uur.
Vertrek: IJsselkade Doesburg.
Prijs: 29,95 euro incl. lunch (diverse soorten brood en beleg, kroket en twee kopjes koffie, thee of melk).

Volledig scherm
© Jan van den Brink
Volledig scherm
© Celjo