Niet de tulpenboom maar de beverboom
Hij bloeit momenteel in volle glorie: de magnolia. Tulpenboom wordt-ie vaak genoemd. Klopt niet. De enige echte tulpenboom is namelijk de liriodendron.
Beide bomen behoren wel tot dezelfde familie: Magnoliaceae. De groengele bloem van de van oorsprong Noord-Amerikaanse liriodendron lijkt enigszins op een lelie, maar ook op de tulp, vandaar de Nederlandse bijnaam tulpenboom.
Ook de magnolia heeft tulpvormige bloemen, waardoor vaak verwarring ontstaat. De Nederlandse bijnaam van de magnolia is echter de beverboom. Deze boomsoort wordt zo genoemd omdat men vroeger dacht dat een bepaalde soort magnolia's het lievelingsvoedsel was van de bever.
De magnolia is vernoemd naar Pierre Magnol, het hoofd van de botanische tuinen in Montpellier eind zeventiende eeuw. De boom vindt zijn oorsprong in Japan, China en Amerika, waar het klimaat over het algemeen iets warmer is dan in Nederland. Uit fossiele vondsten blijkt dat de boomsoort al honderd miljoen jaar geleden voorkwam.
Er zijn ongeveer tachtig verschillende soorten magnolia's bekend. Deze kunnen ruwweg onderverdeeld worden in drie hoofdgroepen: altijd groen blijvende bomen, magnolia's die alleen in het lente- en zomerseizoen blad hebben en in de zomer bloemen dragen en de zogenaamde naaktbloeiers die in het voorjaar eerst bloemen krijgen en later pas het blad.
"In Nederland komen voornamelijk de magnolia soulangeana en de magnolia stellata voor. Beide soorten zijn naaktbloeiers", weet Dirk Hendriks van tuincentrum-boomkwekerij Hendriks in Haps. "De soulangeana heeft grote wit-roze bloemen en kan zo'n vier tot vijf meter hoog worden en tot zo'n zeven meter breed uitgroeien. Deze magnoliasoort werd vroeger veel bij boerderijen aangeplant. De stellata is compacter en wordt maximaal drie meter hoog. De kleine stervormige bloemen van deze soort zijn zuiverwit."
Magnolia's gedijen het best in een goed doorlatende, liefst enigszins humeuze grond. Hendriks: "De bodem mag zeker niet te nat zijn omdat de magnolia vlezige wortels heeft, die kunnen wegrotten als de grond te nat is." De boom hoeft niet gesnoeid te worden en is daarmee makkelijk in onderhoud. "Maar snoeien mág wel om daarmee zelf de vorm te kunnen bepalen", stelt Hendriks.
Het nadeel van de meeste magnoliasoorten is de vroege bloei, meestal al begin april. "Als we in deze periode te maken hebben met matige nachtvorst sterven de bloemen af." Volgens Hendriks kunnen magnolia's lichte vorst prima doorstaan. "Dit is mede afhankelijk van de mate van beschutting die de boom heeft."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
Dit zijn wij
Wat is je ware leeftijd? Doe de test!
Je moeder die gekleed gaat in een minirok, of je opa die door de huiskamer danst op de hits van dj Martin Garrix. Je bent zo oud als dat je jezelf voelt, wordt er wel eens gezegd. Hoor jij wel thuis in jouw generatie? Ofwel, wat is je ware leeftijd? Doe de test! -
Dit zijn wij
De oorlog die drie generaties nog altijd bezighoudt
De Tweede Wereldoorlog is al 72 jaar voorbij, maar heeft Nederland nog lang niet verlaten. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer.
-
Babyboomers
Pil maakte vrouwen baas in eigen buik
De anticonceptiepil heeft veel betekend voor de babyboomgeneratie en de emancipatie van de vrouw. Seksuoloog Willeke Bezemer: ,,Vrouwen kregen meer tijd om zich te scholen.'' -
Generatie Y en Z
Zijn millennials echt verwend? Drie vooroordelen op een rij
Ze zijn met ruim vier miljoen, kunnen niet zonder internet en hebben continu keuzestress: de millennials - die je ook tegenkomt bij generatie Z. De kritiek over deze groep is niet van de lucht? Máár is die ook terecht? Drie vooroordelen op een rijtje. -
Babyboomers
De pc-revolutie: van heuse koelkasten tot broekzakcomputer
Een kantoor of huiskamer zonder personal computer, het is nu niet meer voor te stellen. De babyboomers stonden eind jaren 70 vooraan bij een technologische big bang die nog steeds nagalmt.