Volledig scherm
© DG

Nijmegen Atletiek beheerst nationale titelstrijd cross

RIJEN - Nijmegen Atletiek was dit weekeinde bijzonder succesvol op het NK cross: Miranda Boonstra, Guus Janssen en junior Jesper van der Wielen, pakten alle drie een gouden medaille.


Boonstra had vooraf besloten dat het na vier zilveren en één bronzen plak, haar verzameling bij voorgaande nationale crosskampioenschappen, nu eindelijk tijd was voor een gouden exemplaar. Het deelnemersveld bij de lange cross voor de vrouwen overziend had ze al vastgesteld dat ze dit jaar weinig van de concurrentie te duchten had. Favoriet Adrienne Herzog had als gevolg van een kleine blessure besloten om alle kaarten op het baanseizoen te zetten. "Daarom had ik met mijn trainer Tonnie Dirks afgesproken om dan ook maar met een flinke voorsprong te winnen. Want als ik dan eindelijk eerste ben, dan moet het ook duidelijk zijn."

De rest van het veld legde zich al snel bij de suprematie van Boonstra neer. Alleen Selma Borst kon op het bijzonder drassige parcours nog even in de buurt blijven. Maar uiteindelijk liep Boonstra uit naar een voorsprong van ruim een minuut, een unicum op een NK.

Met de vorm van Boonstra, die vooral een specialiste is op de steeplechase, zit het duidelijk wel goed. Boonstra: "Het is altijd wel afwachten of je dat vanuit de winter ook goed kunt doortrekken naar het zomerseizoen. Maar ik heb maar weinig crossen gelopen en ben pas laat in vorm gekomen. Daarom verwacht ik wel wat van het komende baanseizoen. De limiet voor de steeple op het wereldkampioenschap staat op 9.40, net twee seconden boven mijn persoonlijk record. Daar wil ik voor gaan. "

Guus Janssen strandde vorig jaar bij de korte cross op de tweede plaats. En ook twee weken geleden bij het NK indoor moest hij genoegen nemen met zilver. Daarom was hij extra gemotiveerd dit keer de eerste plek te veroveren.

Daarvoor moest hij een hard gevecht voeren met Tom Wiggers, vorig jaar derde, die samen met hem wegliep bij de rest van het veld. Wiggers had, zo liet hij na de wedstrijd weten, een paar keer geprobeerd weg te komen bij Janssen. Die had daar echter niks van gemerkt, zo gemakkelijk liep hij. Janssen vertrouwde op zijn fameuze eindspurt en toen hij die honderd meter voor de eindstreep inzette was Wiggers inderdaad meteen gezien. Zo sleepte Janssen de tweede gouden medaille uit zijn carrière binnen.

Net als die van Boonstra was ook de overwinning van Jesper van der Wielen eigenlijk al ingecalculeerd. De A-junior ging bepaald niet gebukt onder de hoge verwachtingen en won met overmacht.

En eigenlijk had Nijmegen Atletiek nog een vierde gouden plak moeten behalen. Bij de vrouwen eindigden naast Boonstra nog vier Nijmeegse atletes bij de beste twintig. Maar omdat er te weinig volledige teams aan de start verschenen, was er geen medaille voor het clubklassement. De Nijmeegse vrouwen hebben zich echter wel, net als vorig jaar, geplaatst voor het EK cross voor clubteams.

Goud was er ook nog voor D-junior Hans Dilling van Seven Hills Running. Bij de veteranen 50-plus behaalde Peter Huls (Cifla) het zilver. En Karlijn Mertens, alweer van Nijmegen Atletiek, pakte het brons bij de eerstejaars meisjes junioren C.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.