Volledig scherm
© Ode aan het Wild

Niks geschoten, wel een fantastisch jachtweekend

Een boek over de rijkdom van de Nederlandse bossen. Dat is Ode aan het Wild, het 2e boek van schrijfster Ellen Willems. Over het klaar maken van wild, paddenstoelen plukken, eetbare planten & kruiden en jagen.

“Schitterend, de natuur is mijn passie’’, vertelt Bennie Wolters, een van Achterhoeks bekendste jagers. “Ik kan gerust een paar dagen alleen in het bos zijn. Vaak zat schiet ik niks. Ik geniet van de natuur. Een zonsopgang vanuit de hoogzit is zo vreselijk mooi."

De nachten in de hoogzit in een natuurgebied in de Duitse Eifel. Bennie glundert als hij erover vertelt. De avond valt. Vogels zoeken een heenkomen in de toppen van bomen. Wild zoekt aan de randen van het bos naar eten, alert op elk geluid en elke geur. "Geen verkeer, geen telefoon, geen gesprek. Alleen het geluid van jezelf en de natuur om je heen."

Hazen zoeken in de schemer eten en een schuilplek. Egels scharrelen rond. Een uil vliegt ’s nachts rond op jacht naar voedsel. Tot de zon opkomt in de vallei en een prachtig schouwspel zich voor je afspeelt. "Met een verrekijker zie je een rode wouw, een prachtige zeldzame roofvogel." Een groep moeflons komt uit het woud, in het wild levende schapen met indrukwekkende, gekrulde hoorns.

Dertien dieren grazen rond je hoogzit. Je pakt je geweer en probeert te richten. Maar de zeer snel opkomende mist voorkomt een schot. Schitterend, verzucht Bennie. Bennie is jager, maar ook poelier. Zijn vader, Joop Wolters, begon in de jaren dertig van de vorige eeuw op de bakfiets met een pluimveehandel rond Harreveld. Hij ging bij de boeren langs en kocht daar kippen. Jaren later begon hij met het slachten van het pluimvee, ging er mee venten en bood het te koop aan op de markt. Ook werd toen het eerste wild al verhandeld.

Wilt u meer lezen? Vanaf 19 oktober ligt het boek in de winkel voor € 19,95. Als u het boek nu hier bestelt, betaalt u € 14,95 én heeft u het boek als eerste in huis. We verwachten de boeken te verzenden in de week van 12 oktober!