Volledig scherm
Big 5566 op de weegbrug: 19 kilo nu. foto: Ed van Alem

Nou, dan niet, big 5566

Als er al sprake is van een verstandhouding tussen big 5566 en uw varkensverslaggever, dan heeft die nu toch een knauw gekregen.

Dan rijd je verdomme naar Bladel, omdat je weet dat een beetje boer een broertje dood heeft aan varkens zonder speelgoed/afleidingsmateriaal (doorhalen wat vanuit uw standpunt niet van toepassing is) en dat een ketting in een hok wettelijk gezien de bodem is. Dan zoek je iets uit (iets speciaals natuurlijk, want hé, big 5566 is niet zomaar een varkentje) en dan neem je dat mee.

Dan pak je dat in, in een voorpagina waar twee dagen eerder nog veel aandacht aan is besteed, en dan ga je dat brengen. Dat je je daarvoor in een overall moet hijsen en je je gedragen kleren na die korte maar hevige audiëntie meteen weer in de was kunt doen omdat madam zo lekker ligt te stinken? Allemaal geen probleem.

Maar wat dan wel, zeg maar, jammer is is dat onze diva vervolgens geen poot uitsteekt naar haar hippe cadeautje. Wat doet ze? Ze ligt stil in een hoekje en laat zich aan haar oor likken door een dienstbare stalgenoot.

Speelgoed? Hoezo, speelgoed?

Goed. De andere varkens waren er zo te zien wel erg blij mee: ze probeerden hun juten zak meteen aan flarden te scheuren. En dat is natuurlijk ook wat waard. Je hebt blijkbaar toch biggen en biggen, zegt ook boer Gerbert. "Ze viert d'r eigen feestje."

Nou ja. Serieus nu.

Gerbert is nu dus een van de boeren in Nederland die experimenteren met een juten vel in een biggenhok. Want volgens Mart Smolders van de varkensspeelgoedwinkel gebeurt dat nog niet veel. "Het is de nieuwste trend." Velen kennen de geperfectioneerde pepernotenzak al van de zeugen: die worden er volgens hem rustiger van bij het werpen. En ze geven meer melk.

Sprak ook nog even met Sharon Geschiere, de ontwerper van de wroezelaar. Ze won er in 2008 een prijs mee. De wroezelaar is een soort voetbal, maar dan met samengeperst stro in plaats van lucht. Varkens schijnen het fantastisch te vinden om net zo lang tegen zo'n bal te beuken tot het stro er uit is.

"Nou, ze vinden het leuk om te wroeten, om dingen uit de grond te trekken en te plukken. Want die snuit, dat is het meest gevoelige deel. Voor gehandicapten zijn er snoezelruimtes. Met zachte materialen, zachte geluiden, geuren, muziek. Dat probeerde ik te vertalen naar varkens. Het is eigenlijk hetzelfde concept maar voor een andere doelgroep. Vandaar ook de naam. Wroezelen."

De varkensspeelgoedwinkel is er blij mee, maar wil het model nog wat verder uitwerken. Het probleem: zo'n bal rolt nog wel eens door de stront. En dan neemt de attentie waarde van varkens toch af. Het blijven toch dieren die onderscheid maken tussen toilet en hok.

Ondertussen gaat het prima met big 5566. Ze past niet meer in de emmer, wel op de weegbrug.

19 kilo.

Volledig scherm
Boer Gerbert hangt het juten vel op. De andere varkens komen al nieuwsgierig kijken. foto: Ed van Alem
Volledig scherm
Snuffelen op de weegbrug. Doen varkens altijd en overal, snuffelen. foto: Ed van Alem
Volledig scherm
Daar ligt ze, big 5566. Terwijl een ander varken zachtjes aan haar oor knabbelt. foto: Ed van Alem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.