Volledig scherm
Het gemeentehuis in Maurik. © William Hoogteyling

Oei, mag dat? Ik vind ‘kasteel’ Maurik mooi

Het mooiste gemeentehuis van Rivierenland, en ver daarbuiten, is te vinden in Neerijnen

Sinds kort is dat kasteel geen eigendom meer van de gemeente, dus het staat wel vast dat dat niet het gemeentehuis van de fusiegemeente GNL gaat worden. Veel te duur in de huur natuurlijk.
Megalomaan
D
e eeuwige schoonheid van het kasteel annex gemeentehuis in Neerijnen is boven elke discussie verheven. Hoe anders ligt dat bij het ultramoderne ‘kasteel en gemeentehuis’ in Maurik. Het Maurikse gemeentehuis werd vorige week zelfs in Neerijnen als afschrikwekkend voorbeeld genoemd van wat een nieuwe fusiegemeente nooit zou mogen laten bouwen. Het wekt een ‘megalomane indruk’ en het gemeenschapsgeld kan voor de burgers heel wat zinniger besteed worden.
Kantelen
Natuurlijk ben ik het daar wel mee eens, maar eerlijk gezegd: na de schrik of verbijstering (wat is dàt nou voor iets?) toen ik het gebouw voor het eerst zag opdoemen boven grazige Betuwse weilanden is mijn gevoel voor het kantelenloze Maurikse kasteel wel wat gaan kantelen. Zozeer zelfs dat ik, toen ik er deze week weer eens op bezoek was, echt even genoten heb van het gebouw: inclusief de wonderlijke waterval in de hal die oogt als een glijbaan in een subtropisch zwemparadijs.

Cultuurbarbaar
Oei, mag dat wel of ga ik nu voor altijd als cultuurbarbaar door het leven? Ik sluit niet uit dat het Maurikse kasteel, als het nog lang zou mogen blijven staan, ooit, op bescheidener schaal natuurlijk, dezelfde ontwikkeling meemaakt als de Eiffeltoren in Parijs of de schilderijen van Van Gogh: verguisd door tijdgenoten, omarmd door latere generaties.

Eric Wijnacker