Volledig scherm
Jelle van Gorkom met zijn zilveren medaille. © ANP

Olympisch zilver voor BMX'er Jelle van Gorkom: 'Waanzinnig' (audio)

RIO/ LICHTENVOORDE - BMX'er Jelle van Gorkom heeft zilver gewonnen op de Olympische Spelen. De fietscrosser uit Lichtenvoorde finishte na een uitstekende race als tweede in de finale op de crossbaan in Rio de Janeiro.

Van Gorkom is heel blij met zijn zilveren medaille, zei hij direct na de race. „Natuurlijk wilde ik winnen, maar ik ben op waarde geklopt. Dan moet je hartstikke blij zijn met zilver en dat ben ik.”

Feestje
De Lichtenvoordse BMX'er kon bijna niet geloven dat hij zilver had gewonnen. „Als je dit op dit niveau kunt doen, wauw... Nee, ik besef het nog niet helemaal. Dit is waanzinnig en onbegrijpelijk. We gaan straks maar eens een goed feestje bouwen.”

De Amerikaan Connor Fields won het goud, Carlos Ramirez uit Colombia behaalde brons.

Enkelblessure
De andere Nederlander in de finale, Niek Kimmann, stelde teleur en eindigde als zevende. Het was al een wonder dat hij zich had geplaatst voor de eindstrijd, want hij fietste met een enkelblessure die hij opliep bij een val in de kwartfinale, een dag eerder.

Halve finale
Van Gorkom had zich eerder op de avond in zijn halve finale als tweede voor de eindstrijd geplaatst. In de eerste twee heats reed hij daarin naar een tweede en zesde plek. Met een derde plaats in de derde en laatste heat stelde hij zijn finaleplaats veilig.

Nederlanders
De derde Nederlander, Twan van Gendt, werd uitgeschakeld in zijn halve finale. Hij werd twee keer vijfde en een keer vierde en eindigde als vijfde in totaal. Hij miste zo nipt een finaleplaats, want uit elk van de twee halve finales gingen alleen de eerste vier BMX'ers door.

Vrouwen
Bij de vrouwen haalde Laura Smulders uit Druten de finale, maar zij kwam daarin ten val en eindigde als zevende. Merle van Benthem werd uitgeschakeld in de halve finale.

Vader John van Gorkom over de fantastische prestatie van zijn zoon.

Volledig scherm
Jelle van Gorkom bij de Lichtenvoordse Leeuw op de Markt in zijn woonplaats. © Jan van den Brink
Volledig scherm
Jelle van Gorkom is blij nadat hij een zilveren medaille heeft gewonnen op de Olympische Spelen in Rio. © ANP
Volledig scherm
Jelle van Gorkom (nummer 37) in actie op de olympische crossbaan in Rio. © EPA