Volledig scherm
© Hans Roest/AD

'Op vakantie? Wij gingen een dagje naar Avifauna'

BabyboomersZandvoort aan Zee of een weekendje Rome. Elke generatie kent vakantietrends. Waarheen gaan de Babyboomers met vakantie?

Dierbare vakantieherinnering van: Hans Roest (63 jaar)
Dagtochtje naar: Avifauna in Alphen aan den Rijn Zomer 1958

,,Ik weet nog dat ik blij was dat die foto erop stond en ik weer weg kon. Ik was vier en vond die ijsbeer van Avifauna niks. Af en toe gromde hij en strekte zijn klauwen uit: heel eng. Op de foto zie je ook mijn ouders, mijn oudere broer en zussen. Ik koester 'm, want alleen een van de zussen op deze foto leeft nog. De anderen zijn er niet meer.

Dit uitje was het hoogtepunt van onze zomer. Boterhammen mee in een trommel, met de lijnbus naar Leiden en dan overstappen richting Alphen aan den Rijn. Op zo'n dag hadden we altijd onze nette kleren aan: ons oude kloffie was voor thuis. Mijn moeder maakte onze kleren meestal zelf. Er stond thuis altijd zo'n grote Singer-naaimachine op tafel. Mijn vader was timmerman en werkte zo'n zes dagen per week, vaak ook 's avonds. Heel breed hadden we het niet, dus de rest van de zomer speelden we lekker buiten. In Warmond, ons dorp. Ik vond dat prima. Ik ben nooit een echte reiziger geworden. Als ik zie waar mensen nu allemaal naartoe gaan: hoeft van mij helemaal niet.

Ik ben vorig jaar voor de allereerste keer in een vliegtuig gestapt. Naar Griekenland. Wel met een pilletje tegen de vliegangst, anders ging het niet. Kreta, mooi hoor, maar ik blijf net zo lief thuis. Ik ben vrijwilliger bij een molen midden in een natuurgebied vol scholeksters, rietzangers, en grutto's. Dat is voor mij net zo goed vakantie. Gewoon, lekker dicht bij huis. Net als vroeger.''

Pinterest

undefined

Meer te weten komen over de Babyboomers of alle generaties daarna? Blader door onderstaande tijdlijn of kijk in het dossier Dit Zijn Wij. Deze verhalen en meer zijn gebundeld in het gelijknamige boek. Bestel nu!