Volledig scherm
© Staatsbosbeheer

Op zoek naar de zwarte stern in de Ooijpolder

De Ooijpolder is een geliefd stukje natuur aan de voet van Nijmegen, maar vaak blijft het bij een fietstocht over de dijk, eindigend bij Oortjeshekken voor een kop koffie en een broodje. Maar juist in de luwte van de dijk vind je de ongerepte flora en fauna, in struingebieden waar je vrij mag wandelen.

Boswachter Thijmen van Heerde van Staatsbosbeheer neemt de lezers van De Gelderlander op 14 juli mee de natuur in, om er onder andere de broedende zwarte stern te spotten. Een bijzondere actie van DGclub.

Ontvangst
Het arrangement begint met een ontvangst met koffie en thee in het kantoor van Staatsbosbeheer, onderaan de Ooijse Bandijk. Van daaruit voert de wandeling naar de Oude Waal, waar momenteel ruim dertig zwarte stern paren op hun nesten zitten. Deze zijn gemaakt op broedvlotjes die vrijwilligers van Staatsbosbeheer er een paar weken terug hebben neergelegd.

Watervervuiling
Van Heerde: „Deze vogels overwinteren in Afrika en leggen 4.500 kilometer af om hier te broeden. Oorspronkelijk bouwden ze hun nesten op de van nature aanwezige drijvende matten van waterplanten. Door de watervervuiling verdwenen die langzamerhand en nam ook de populatie van deze vogels af. Sinds Staatsbosbeheer er broedvlotjes met waterplanten neerlegt en ook de waterkwaliteit verbeterd is, zien wij het aantal vogels weer toenemen. Dit jaar liggen er 187 vlotjes, waarvan er 152 bezet worden door broedende paren.”

Actie
Momenteel zijn deze broedvlonders aan vervanging toe en daarvoor heeft Staatsbosbeheer een crowdfunding actie opgezet. „Eén vlotje kost 130 euro en gaat tien jaar mee. Iedere euro is welkom”, aldus Van Heerde.

Verrassing
De deelnemers aan het wandelarrangement kunnen de nesten van de zwarte stern tot op zo’n veertig meter afstand naderen. Aan de oever stelt Van Heerde zijn telescoop op, zodat de vogels van nabij geobserveerd kunnen worden. Daarna gaat de twee uur durende tocht verder door de natuur van de Ooijpolder. Van Heerde: „Momenteel zit er een grote karekiet te zingen bij de Oude Waal. De natuur wisselt continu. Het is steeds weer een verrassing wat je te zien krijgt.”