Volledig scherm
© DG

Pannenkoek onder de kraan en serveren maar

Ik ken een restaurant waar ze de pannenkoek gauw even onder de kraan houden als die per ongeluk van het bord op de keukenvloer is gegleden. Terug in de pan. Vuur hoog. Schoon bord en hup naar tafel 4. Ik verzin het niet. Gehoord van iemand die er in de bediening werkt.

In Tiel is er een eetgelegenheid met kakkerklakken in de keuken, zo lees ik vandaag in deze krant. Opgespoord door ambtenaren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Vrijdag gingen ze met een heleboel collega’s van andere disciplines onaangekondigd op visite bij de horeca in Tiel.

Opsporingsambtenaar
Zou wel iets voor mij zijn. Opsporingsambtenaar. Witte jas. Witte handschoentjes nonchalant in de achterzak. Restaurant binnenstappen en lijkbleke eigenaar de weg naar de keuken vragen.
Tien minuten later terugkeren met een wiebelende kakkerlak tussen duim en wijsvinger en dan zeggen: „Ik vond deze keukenprins bij u tussen de paprika’s.”

Kamer
Thuis hebben we geen kakkerlakken, maar breng ik geregeld orde in de enorme chaos die er op de kamer van onze oudste zoon heerst. Tel ik vier vuile onderbroeken op de grond. Zie dat de bureaustoel weer verdwenen is onder een stapel kleren en vind ik zijn voetbaltas boven aan de trap. Keurig dichtgeritst. Met alle vochtige spullen van drie dagen eerder er nog in. „Ik ruim het zo op”, zegt hij dan. Ach ja.

Danny van den Broek