Volledig scherm
Het neergestorte toestel in Malden. Foto: AS media

Piloot komt om bij crash zweefvliegtuig in Malden

MALDEN - Op het zweefvliegveld in Malden is woensdagmiddag kort na 13.00 uur een vliegtuig neergestort. De Nuenense piloot is daarbij om het leven gekomen.

Het ongeval gebeurde op het moment dat de kabel die het vliegtuig de lucht in zou lieren, losraakte. Het toestel zou over de kop zijn gegaan en ondersteboven tegen de bosrand zijn neergekomen.

Militair

De piloot van het vliegtuig komt uit Nuenen. In Malden worden momenteel de open militaire kampioenschappen zweefvliegen gehouden. De omgekomen piloot was lid van de Eindhovense zweefvliegclub. Aan de wedstrijd doen militairen en burgers mee.

Direct na het ongeval zijn alle deelnemers aan de wedstrijd die al in de lucht waren teruggeroepen. Die vliegtuigen zijn kort na het incident allemaal veilig geland op het zweefvliegveld. De wedstrijd is afgelast.

Geoefend

Volgens Niels Oerlemans van de Nijmeegse Aeroclub die het zweefvliegveld beheert, deden aan de wedstrijd alleen maar zeer geoefende vliegers mee.

Wat de precieze oorzaak was van het losraken van de kabel van de lier is volgens hem niet duidelijk. In Malden heerst grote verslagenheid, zegt Oerlemans. Ook al omdat volgens hem in de zestig jaar dat de Nijmeegse zweefclub in Malden vliegt er nooit eerder een dodelijk ongeval is geweest.

Veiligheid

De Luchtvaartpolitie doet onderzoek in Malden. Burgemeester Mengde van de gemeente Heumen kwam naar paviljoen Zweef-Inn om zich te laten informeren over het dramatische ongeval.

Paul Mengde: "Dit is een vreselijke klap voor de club. Veiligheid heeft bij de Nijmeegse Aeroclub altijd de allerhoogste prioriteit. Ik kom hier vaak, kort geleden nog om de nieuwe hal te openen. Zweefvliegen is een vorm van sport die natuurlijk een risico met zich meebrengt. Onderzoek moet aantonen hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.''

Volgens een getuige op het vliegveld waren de omstandigheden om te vliegen prima en was er ook sprake van goede thermiek.

Politieonderzoek

Een politiewoordvoerder wil nog niets zeggen over de mogelijke oorzaak van het ongeval. De vraag of de kabel van de lier is losgeraakt of gebroken moet in het onderzoek beantwoord worden, stelt de woordvoerder. De piloot zou bij de crash aan de rand van het bos op slag dood zijn geweest. Het zou gaan om een man van in de veertig.

Volledig scherm
Zweefvliegveld Malden vanuit de lucht. © Nijac
Volledig scherm
Zweefvliegveld Malden. Foto: Dennis Greijn/De Gelderlander
Volledig scherm
Foto: AS Media