Volledig scherm
Het pand van Du Soleil. Archieffoto Gerard Burgers

Pleidooi voor behoud gevel Du Soleil vergeefs

VELP - Het beroep dat Belangenvereniging Behoud Karakter Velp onlangs deed op de politiek om zich sterk te maken voor behoud van de karakteristieke gevel van garage Du Soleil, haalt niets uit. De eigenaar wil het pand aan de Hoofdstraat verbouwen en er appartementen in maken.

De gevel verdwijnt dan. De gemeente werkt mee aan de bestemmingsplanwijziging die daarvoor nodig is. De raad kon die wijziging stoppen, maar dat betekende nog niet de redding van de gevel. Daarvoor moet deze een monumentenstatus krijgen. In het verleden is die niet verleend. Rheden wil die ook nu niet verlenen omdat bij zo'n status subsidie voor onderhoud hoort. Dat geld is er niet.

Rob Koekoek van de VVD prees dinsdag in de raad de betrokkenheid van Velpenaren bij het aanzien van hun dorp. "Het is jammer dat dit aanzicht verdwijnt. Maar er zijn altijd panden die op de grens zitten van wel of niet een monumentenstatus. In dit geval is die niet verleend; wij gaan niet tijdens het spel de regels veranderen."

Partijen als D66, GroenLinks en SP betreuren de sloop ook maar vertrouwen er net als de VVD op, dat er in het straatbeeld passende nieuwbouw voor terugkomt.