Volledig scherm
Foto: ANP

'Publiek vertrouwt banken niet meer'

GRONINGEN - Een paar uur niet op je ING-rekening kunnen kijken, hoe erg is dat nu helemaal? Massapsycholoog dr. Hans van de Sande kent de tijd nog dat je voor het opnemen van geld in de rij moest aanschuiven. "Maar het gaat er niet om wat er werkelijk aan de hand is. Het gaat er om hoe het gevonden wordt." Wat het publiek vindt van de ING-storingen deze week, dat is wel duidelijk. "De heftige reacties komen voort uit onzekerheid en een gebrek aan vertrouwen.

Veertien dagen geleden nog maar gingen de geldautomaten in Cyprus op slot. Dat maakt mensen angstig en dan is er weinig nodig om een zekere vorm van paniek te doen ontstaan."

De boosheid van nu is volgens Van de Sande de beloning voor het feit dat de banken jarenlang de gewone klant hebben verwaarloosd. "Ze moesten zo nodig wereldspelers worden, aan merchant banking doen. Bankieren op lokaal niveau was niet interessant meer. Dat krijgen ze nu terug."

De massapsycholoog zegt dat hij steeds meer mensen hoort vertellen dat ze uit voorzorg een paar duizend euro thuis onder de matras stoppen. "Het kernprobleem is: men heeft het vertrouwen in de banken verloren. Ieder klein foutje wakkert dat verder aan. En men gaat er met elkaar over praten, want dat doe je als je onzeker bent, dat wil je uiten. Zo praten we elkaar iets aan – en dat heet in mijn vak: paniek."

Het beste wat de banken kunnen doen, is snel en eerlijk openheid van zaken geven. Van de Sande: "Laat dat geen marketeers doen, dan krijg je een reclamepraatje, daar prikken de mensen zo doorheen."