Volledig scherm
Rafael van der Vaart in duel met Gennaro Gattuso van Italië. De middenvelder van Oranje wacht vanavond een sleutelrol. foto Koca Sulejmanovic/EPA

Rafael van der Vaart is eindelijk klaar voor sleutelrol

LAUSANNE - De interland tegen Frankrijk zal een andere worden dan tegen Italië. De Fransen geven minder ruimte weg, Oranje zal die zelf moeten creëren. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor Rafael van der Vaart.

Rafael van der Vaart speelde al een stuk of tien interlands meer dan Johan Cruijff en hij kan tijdens dit Europees kampioenschap ook Marco van Basten voorbijsteken.

Maar zelfs met 56 caps op zijn naam kan Van der Vaart nog steeds niet terugkijken op een geslaagde loopbaan als international. Hij is ook pas 25 jaar. Time is on his side. Niettemin staat de man uit Heemskerk te popelen om op een groot toernooi zijn waarde te laten zien voor Oranje.

De vorige keren, in 2004 en 2006, mislukte dat. Deels door het rumoer dat Ajax in de greep hield, deels ook omdat Van der Vaart zelf niet topfit was. Nu heeft hij bij Hamburger SV het beste seizoen van zijn leven achter de rug. Van der Vaart presteert al bijna een jaar onafgebroken op topniveau. Hij begon op 21 juli met de eerste internationale wedstrijd van het seizoen. HSV moest zich immers via de Intertoto zien te plaatsen voor het UEFA Cup-toernooi.

Bijna elf maanden later is Van der Vaart nog altijd fris en blessurevrij. Afgelopen maandag was hij tegen Italië de speler die de meeste meters aflegde, bijna twaalfduizend. En dat voor een voetballer die er lange tijd om bekend stond dat hij het liefst het balletje wil laten rollen. Van der Vaart verrichtte zijn werk niet voor eigen eer en glorie, maar stelde zich volledig in dienst van de ploeg. Omdat hij Andrea Pirlo aan banden legde, kwam Italië nauwelijks aan voetballen toe.

Ook vanavond tegen Frankrijk kan Van der Vaart een sleutelrol vervullen. Interessant is de vraag hoe Oranje gaat anticiperen op een mogelijke tactische aanpassing bij de Fransen. De teruggekeerde Thierry Henry zal voorin waarschijnlijk assistentie krijgen van de beweeglijke Franck Ribéry.

Wat doet Van Basten? Trekt hij zich nergens iets van aan en handhaaft hij het concept van maandag? Dan is Oranje verplicht om achterin één-op-één te spelen. In dat geval houdt Nederland een mannetje over op het middenveld: Van der Vaart. Als Van Basten een verdediger wil overhouden, zal hij Nigel de Jong laten terugzakken op Ribéry en komt Van der Vaart waarschijnlijk tegen de beul Claude Makelélé te spelen.

In beide gevallen wacht hem een mooie taak. Van der Vaart zal vanavond meer dan ooit het spel van Oranje kunnen vormgeven. Hij moet voorkomen dat hij verstrikt raakt in het hechte, fysiek sterke vierkant dat de Fransen in de as van het veld zullen neerzetten. Dat vraagt om leepheid en rijpheid. En om de moed om verantwoordelijkheid te nemen. Zeker als Oranje weer speculeert op de beweeglijkheid voorin, kan de traptechniek van Van der Vaart een beslissend wapen zijn. En kan hij van kapitale waarde zijn op een groot toernooi.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.