Volledig scherm
Vader en zoon Renirie. foto Marc Pluim

Ruimtelijkheid in acryl op doek gevangen

Een bijzondere tentoonstelling heeft de Martinikerk in Doesburg in huis. Vader (83) en zoon (42) Renirie exposeren samen onder de titel 'Honderd jaar schilderschap.'


Theo Renirie beeldhouwt en schildert. De in Nijmegen geboren Doesburger studeerde onder andere aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam, de voorloper van de latere Rietveld Academie. Daar was het dat docent Wessel Cozijn hem op een andere manier leerde kijken. Het betekende een doorbraak in zijn werk.

In 1958 streek Theo neer op Ibiza. Het Spaanse eiland in de Middellandse Zee bezat toen nog een ongereptheid, onaangetast door het massatoerisme. Werk uit die tijd is nu in Doesburg te zien. In tegenstelling tot wat je in het zonovergoten oord zou mogen verwachten, legde Theo Renirie er zwart-wit afbeeldingen vast. Realistisch. "Het was voor het eerst dat ik buiten tekende."

De kunstenaar die zich in Doesburg ontpopte als stadsbeeldhouwer (o.a. het paard op de Paardemarkt, beeld van moeder en kind naast de Martinikerk), is niet te beroerd om oud werk opnieuw te gebruiken. Hij verknipt het of maakt kopiën die hij verwerkt in recente schilderijen. Aan al het werk dat in de kerk getoond wordt valt af te lezen dat Renirie sr. ook beeldhouwer is. Ogenschijnlijk losse vormen zet hij neer in een samenhang en geeft dat de ruimte, binnen de beperkingen van het doek. Theo werkte veel in Frankrijk. "Het schilderen gaat me daar makkelijker af. Het is een andere wereld daar. Bergen, heuvels." Bij een bronsgieterij in Brummen had hij enige tijd een dienstverband: "want er moest natuurlijk brood op de plank." In Doesburg woont en werkt hij graag. "Ik ben blij dat ik hier in 1966 ben komen wonen. Het is een aangename stad."

Zoon Hugo studeerde in 1993 af aan de Kunstacademie in Rotterdam. Tot 2001 werkte hij als full-time kunstenaar, nu combineert hij het kunstenaarschap met een baan in het welzijnswerk.

Wie goed kijkt ziet overeenkomsten in het werk van vader en zoon. De zoon heeft er bewust naar gezocht. Thema's uit het werk van vader, keren heel subtiel terug in het werk van de zoon dat kloeker van formaat is. Het is te vinden in de randjes, in motieven. Hugo Renirie werkt ook met sjablonen die in verschillende van de twaalf geëxposeerde stukken terugkomen. De sjablonen komen terug in de fotoserie die junior van zijn vader maakte.

Hugo heeft voor deze intieme expositie in de monumentale kerk gezocht naar een samenhang. Hij vond het in panelen die de werken verbinden. Verbinden in de zwarte band, aanwezig op de kerkmuren, die hij doortrok op de panelen. Zo is het werk van vader en zoon op meer dan een manier met elkaar verbonden.


‘Honderd jaar schilderschap’ heet de tentoonstelling van recente schilderijen van Theo en Hugo Renirie.

Te zien in de Martinikerk in Doesburg tot en met 17 juni.

De expositie is te zien van maandag tot en met zaterdag van 14.00-17.00 uur.