Volledig scherm

Sanne Wallis de Vries is assertiever geworden

Ze gaat richting veertig en is inmiddels moeder van twee dochters. Genoeg stof voor een voorstelling. Voor 't eerst in vier jaar staat Sanne Wallis de Vries met een nieuw programma op de planken: Kaka passa.


Na Sop, Zin, Stuk en Vier breekt de cabaretière met de traditie van eenlettergrepige titels van voorstellingen. Kaka passa staat vrij vertaald voor shit happens. "Helaas is de rode draad over poep gaandeweg uit mijn programma verdwenen", zegt Wallis de Vries. "Ik wind me er enorm over op dat er dagelijks vierhonderd kinderen doodgaan aan diarree. Dat is meer dan aan tbc, hiv en malaria samen. Maar er is bijna geen aandacht voor. Poep is een impopulair onderwerp."

Regisseur Geert Lageveen was minder gecharmeerd van deze verhaallijn. "'Wat moeten de toeschouwers daarmee', zegt hij. 'Ze zullen het met je eens zijn, en dan?' Hij heeft gelijk. Ik moet niet gaan preken. Het publiek wil een leuke avond hebben; ik trouwens ook."

Nu ze thuis twee dochters (Teuntje van vijf en Cato van één) heeft rondlopen, wil ze niet meer dan twee à drie keer per week optreden. "Ik doe er ook nog andere dingen naast. Op Radio 1 heb ik een column en ik speel een rol in Villa Achterwerk van de VPRO."

In haar voorstelling heeft ze het over het moederschap, het naderen van de veertig en de dood. Want haar oma overleed afgelopen jaar, net als de door haar zo bewonderde acteur Heath Ledger en Michael Jackson. Alle drie hebben ze een plek in Kaka passa.

"Als ik mezelf in een etalageruit zie, schrik ik. Ben ik dat, denk ik dan, die vrouw met die kinderzitjes op de fiets? In de kern ben ik niet veranderd. Ik voel me nog dat meisje van 11 dat als jongste deelnemer de wedstrijd Rubiks kubus oplossen won. Ik voel me ook nog die jonge vrouw van 25 die het Leids Cabaret Festival won. Ik vind nog steeds dezelfde dingen leuk. Alleen weet ik ook beter wat ik niet leuk vind. Ik ben assertiever geworden. Aan een tv-programma als Ik hou van Holland, waar ik tot mijn verbazing voor gevraagd werd, zal ik nooit meedoen. Ik weet bij voorbaat dat ik me doodongelukkig ga voelen."

In dat andere zaterdagavondprogramma Koefnoen zagen we haar nog wel zo nu en dan opduiken. "Ik doe het nog maar heel weinig. Pas heb ik een persiflage van Agnes Jongerius gedaan. Dat is waanzinnig leuk. Ik geniet zelf ook heel erg van satire op tv. Koefnoen is het enige satirische programma met kwaliteit. Nee, Beatrix doe ik zelden meer. Ik word nog wel gevraagd om als Beatrix lintjes door te knippen, maar dat soort schnabbels weiger ik altijd. Ik ben bijna weer, in plaats van de Beatrix-imitator die af en toe in het theater staat, de cabaretière die af en toe zo leuk de koningin kan imiteren."Kaka passa. Te zien op: 27-01 De Lampegiet Veenendaal, 3-03 Junushoff Wageningen, 11-03 Stadsschouwburg Nijmegen.

Info: www.sannewallisdevries.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.