De Winterswijkse schaapsherder Roelf Kuipers met zijn kudde.
Volledig scherm
De Winterswijkse schaapsherder Roelf Kuipers met zijn kudde. © Jan van den Brink

Schaapherders vragen miljoenen aan Tweede Kamer

DEN HAAG - De circa 100 schaapherders die Nederland nog rijk is, hebben dinsdag een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer.

Er is snel een paar miljoen euro nodig, anders kunnen zij het hoofd niet langer boven water houden, zo luidde de strekking.

Structureel tekort
Eerder dit jaar werd een rapport van de Wageningen Universiteit aangeboden aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken. Uit onderzoek bleek dat de traditionele herders in Nederland al jaren kampen met een structureel tekort van gemiddeld 30.000 euro. Het ministerie is hierover in gesprek gegaan met provincies, maar volgens het Gilde van Traditionele Schaapherders heeft dat nog maar weinig opgeleverd.

Onderbetaald
Alleen in Drenthe en Limburg is het financiële gat van de herders deels of geheel gedicht, stelt het gilde. „Andere provincies laten hun herders nog teveel in de kou staan”, zo valt in de brandbrief te lezen. Sinds de provincies in 2007 financieel verantwoordelijk werden voor de herders, vindt het gilde dat de schapenhoeders onderbetaald worden. De provincies Gelderland en Brabant hebben de afgelopen maanden wel een financiële regeling voorgesteld, maar die subsidies zouden niet toereikend zijn. Sommige Gelderse herdergezinnen zijn amper in staat om in de kosten van hun levensonderhoud te voorzien, zo staat in de brief.

4,5 miljoen
De herders leveren volgens het Gilde 'zeer gewilde publieke waarden'; de Wageningen Universiteit repte eerder dit jaar over 'ecosysteemdiensten zoals biodiversiteit, cultuurhistorie en natuur- en landschapsbeheer'. Daarom wordt de Tweede Kamer in de brandbrief nu opgeroepen om een bedrag van 4,5 miljoen euro vrij te maken om het traditionele hoeden van schapen in stand te houden.