Volledig scherm
Doorkomst van de kopgroep van de Singelloop in 1980. Op kop Henk Flipsen, daarachter Henk Meiburg en in blauw shirt Arnold Winkel. Foto: Arnold Winkel/DG

Singelloop, hoogtepunt van Koninginnedag

De laatste keer dat hij werd gehouden is alweer acht jaar geleden.

Maar in zijn hoogtijdagen was de Singelloop de topattractie van Koninginnedag in Wageningen. Hoewel de Singelloop een topattractie werd op Koninginnedag, ligt de oorsprong van deze vooral plaatselijke hardloopwedstrijd op Bevrijdingsdag. Ergens rond 1955 was de eerste Singelloop. Het exacte beginjaar is niet meer terug te vinden. Het initiatief kwam van de Sportstichting van de Landbouwhogeschool (tegenwoordig Thymos geheten). De start was bij de waterpomp en de muziektent op het Emmapark. Een groots evenement was het nog niet. Zo deden bij de loop in 1958 tien mannen (studenten) mee. Zij liepen 2.000 meter. Ze liepen zowel individueel als in ploegverband. Unitas won de ploegenbeker , voor SSR en KSV. De vierde studentenvereniging (Ceres) had de beker ter beschikking gesteld. De vrouwen liepen alleen in estafettevorm. Een pollepel deed dienst als estafettestokje. Het startschot was in die tijd nog geen reden om er direct vandoor te gaan Pas nadat de toeschouwers achter de lopers hun waterpistooltjes in de nek van de atleten hadden leeggespoten, mochten de lopers vertrekken.
In 1960 werden ook de meisjes van het Wagenings Lyceum uitgenodigd om mee te doen aan de vrouwenestafette. Ze wonnen dik. De start was inmiddels verplaatst naar het Spijk. Waar de finish was wordt niet gemeld. In de loop van de jaren zestig deed ook personeel van de LH mee. In 1968 leverde het 5 Mei Comité een nieuwe beker voor de snelste ploeg. Veel deelnemers trok de Singelloop nog niet, meestal zo tussen de veertien en twintig lopers. Rond 1970 was de fut er een beetje uit, waarna studentenroeivereniging Argo zich met de organisatie ging bemoeien. Het aantal deelnemers steeg licht tot dertig. Op 5 mei 1975 werd voor de laatste keer op Bevrijdingsdag gelopen. Vanaf de editie van 1976 waren ook de atletiekclubs Pallas'67 en Tartlétos bij de organisatie betrokken.
Vanaf die tijd steeg de deelname met grote sprongen. Er waren enkele jaren zelfs twee lopen, een voor echte atleten en een voor de amateurs. Rond 1978 deden meer dan tweehonderd lopers mee. De Singelloop had toen een lengte van 5 kilometer. Dat jaar debuteerde ik zelf met een anonieme zestigste plaats of zo. Een jaar later werd ik ongeveer twintigste. Start en finish waren in die jaren op de Markt, hetgeen het voor de lopers makkelijk maakte om onmiddellijk na de finish een terras op te zoeken. Meestal duurde de nazit stukken langer dan de wedstrijd. Maar er viel natuurlijk veel na te praten.
In 1980 haalde ik met een vijfde plaats mijn beste resultaat. De top vier lopers voor mij waren Paul Piron, Henk Flipsen, Frans de Heij en Henk Meiburg, in die tijd grootheden in de Wageningse hardloopwereld. De route bestond dat jaar uit drie rondjes Markt, Hoogstraat, Spijk, Grebbedijk, Markt en twee rondjes Markt, Hoogstraat, park Plantsoen, Markt. Overigens was dat jaar voor een keer weer eens een Singelloop op 5 mei. Op 30 april was de inhuldiging van Beatrix als koningin. Dat zou misschien te veel namen op de inschrijvingslijst kosten. Bijzonder was dat na de loop uit de richting van de Herenstraat bekende muziek klonk. Op een podium bij Loburg traden toen Doe Maar en Toontje Lager op. We wisten er vooraf niets van, maar leuk was het wel. Het Bevrijdingsfestival was geboren.
Waar dat festival de jaren daarna een grote vlucht nam, ging het met de Singelloop bergafwaarts. Met mijnresultaten trouwens ook. In 2006 besloten Pallas en Tartlétos de stekker uit deze ooit zo populaire loop te trekken. Er zijn waarschijnlijk meerdere oorzaken voor de teloorgang. Allereerst was daar het verbod om door de Hoogstraat te lopen. Dat nam al een hoop sfeer weg. Later werd ook aan de afstand gemorreld, hetgeen de deelnemersaantallen ook geen goed deed. Bij de aankondiging van het einde van de Singelloop, beloofde de toenmalige voorzitter van Pallas, Rik Hoevers, dat het jaar erop iets nieuws zou komen. We wachten nog steeds.

Arnold Winkel