Volledig scherm
Een scène uit de digitale versie van A christmas carol. foto GPD

Stem Jim Carrey brengt digitale Scrooge tot leven

Film: A christmas carol Regie: Robert Zemeckis Met stemmen van: Jim Carrey, Gary Oldman Te zien in: Ede, Tiel, Veenendaal, Wageningen, Winterswijk

Er zijn over de jaren al een hoop acteurs in de rol gekropen van supervrek Ebenezer Scrooge, de geliefde antiheld uit A christmas carol van Charles Dickens, die op kerstnacht wordt bezocht door drie kerstgeesten. Zoals Albert Finney, Walther Matthau, George C. Scott, Bill Murray en Michael Caine. Vanaf deze week mag ook gekkebekkentrekker Jim Carrey zich bij dit illustere rijtje voegen. Met een verschil: zijn Scrooge is digitaal.

Regisseur Robert Zemeckis lijkt zijn medium te hebben gevonden. Na de Back to the future-trilogie, Who framed Roger Rabbit (al wel deels geanimeerd) Forrest Gump, en Cast away heeft Zemeckis zich vol overgave in de computeranimatie gegooid met The polar express, Beowulf (met een 'naakte' Angelina Jolie) en nu dan A christmas carol.

In zijn handen is Victoriaans Londen springlevend. Ook zijn gebruik van 3D is vernuftig, zonder te opdringerig te worden. Zoals in een scène waarin Scrooge met kerstgeest door de verlaten straten van de stad jaagt, of eentje waarin hij – nu als miniatuur – door het Londense afvoersysteem zijn belagers proberen te ontvluchten. Verhaaltechnisch voegt het weinig toe, spectaculair is het wel. Wellicht een idee voor een nieuwe themapark in Disneyland?

De meeste liefde zit in Scrooge zelf. Eigenlijk een karikatuur van Jim Carrey – half kin, half neus – met een chagrijnige blik die in het gezicht lijkt te zijn gebeiteld.

Stemkunstenaar Carrey – naast Scrooge sprak hij ook de stemmen van de kerstgeesten in – brengt de man tot leven.

Wanneer hij in de buurt is, stoppen de hymnenzangers met zingen, de kinderen met spelen. Alsof Scrooge zo letterlijk alle feestvreugde uit de omgeving trekt. En toch, juist omdat het personage zo op hem lijkt, ga je je afvragen hoe Carrey het in het echt zou hebben gedaan. Het is net zoals een computergeanimeerde naakte Angelina: 'It just ain't the real thing.'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.