Volledig scherm

Stromingsinformatie voor zeilploeg

AMSTERDAM (ANP) – Technisch supervisor Jaap Zielhuis van de Nederlandse zeilploeg laat voor de Olympische Spelen in China weinig tot niets aan het toeval over. Tijdens het laatste trainingskamp deze maand op de olympische locatie in Qingdao gebruiken de olympische zeilers met hun coaches nieuwe stromingsmodellen, opgesteld door een Rotterdams ingenieursbureau.

Daarmee kunnen de kracht en de richting van de complexe zeestromingen in het wedstrijdgebied met een grote mate van nauwkeurigheid worden bepaald. Met de dagelijkse stromingsberichten hopen Zielhuis en co in Qingdao zo goed mogelijk in te spelen op de plaatselijke omstandigheden, die waarschijnlijk zeer grillig zullen zijn.

„We gaan een beetje stoeien met de informatie die we met deze stromingsmodellen opdoen, onder meer bij hoog en laag water”, liet Zielhuis woensdag in Amsterdam op het hoofdkantoor van hoofdsponsor Delta Lloyd weten. „Hoe meer we vooraf weten, des te beter kunnen we tijdens de olympische wedstrijden onze zeilers instrueren. Van de wind, de golfslag en de deining weten we al een heleboel, nu van de stroming nog.”

Zielhuis sprak enkele uren voor het vertrek van een deel van de olympische zeilploeg naar Qingdao voor de afsluitende stage van drie weken. Pieter-Jan Postma (Finn) en Marcelien de Koning/Lobke Berkhout (470) strijken als eerste teamleden in China neer. De zeven Yngling-vrouwen stappen donderdag op het vliegtuig en zondag sluiten de gebroeders Sven en Kalle Coster (470) aan. Het Tornado-duo Mitch Booth/Pim Nieuwenhuis bereidt zich op eigen kracht en op eigen koers op de Zomerspelen voor.

Eind juni voegen de windsurfers Dorian van Rijsselberge en Casper Bouman zich bij de kernploeg in Qingdao. Eén van hen heeft dan het olympische ticket op zak. Van Rijsselberge is al in het bezit van een olympische nominatie, Bouman krijgt komende week in Kiel zijn laatste kans. Met een plaats bij de eerste zes troeft hij zijn vriend Van Rijsselberge af, anders gaat de jonge plankzeiler als deelnemer naar Qingdao.

Een plaats bij de eerste drie bij het komende EK in België (juli) kan ook een zeiler uit de Laserklasse en/of uit de Laser Radial-klasse (vrouwen) nog een olympisch vaarbewijs opleveren.

Op 10 juli maakt bondscoach Maurice Paardenkooper de drie vouwen bekend die samen in de Ynglingklasse op olympische medaillejacht mogen. Het ambitieuze project van het Watersportverbond heeft drie jaar geduurd en de nodige afvallers gekost.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.