Volledig scherm
Jacqueline Popma van Tafeltennis Nijmegen gooit een balletje op voor de fusieclub tijdens de seizoensopening. foto Bert Beelen

Tafeltennis Nijmegen hoopt op positief effect

NIJMEGEN - Fusieclub Tafeltennis Nijmegen, na het samengaan van ATC Nijmegen met Novio, hoopt met een nieuwe accommodate op De Kwakkenberg de ambities richting de top waar te maken. Het vrouwenteam moet de eerste stap zetten.

Het is even zoeken, maar de vele geparkeerde auto's geven aan dat in het Canisius College ook op zaterdagmiddag iets te doen is. Wat voor de buitenwereld verborgen blijft, is lopend door de gang naast de gymzalen aan de Berg en Dalseweg in Nijmegen wel hoorbaar. Het unieke geluid van het getik van batjes tegen balletjes. Hier wordt getafeltennist.

De vele tafels in de zalen zijn met bijna militaire precisie naast elkaar neergezet, gescheiden door een lage afscheiding. In het midden is een smal looppad gecreëerd. Met als lastige obstakels enkele lange, lage gymzaalbanken waar toeschouwers, spelers en coaches kriskras door elkaar een plaatsje hebben gevonden.

Achteraan het looppad speelt het eerste vrouwenteam van Tafeltennis Nijmegen - de nieuwe fusieclub na het per 1 januari samensmelten van ATC Nijmegen met de al samenwerkenden Novio, de Gemeente en Wilskracht - de eerste wedstrijd van de voorjaarscompetitie tegen Dedemsvaart 2. Op de tafel ernaast wint het tweede Nijmeegse vrouwenteam haar wedstrijd van het Groesbeekse GTTC.

Zowel het eerste als tweede team komt uit in de derde landelijke divisie, al is het in verschillende poules. "Voor het tweede team is dit niveau wel mooi. Die hoeven niet per se hoger te spelen", zegt Ingrid Koppelman, voorzitter van de communicatiecommissie van Tafeltennis Nijmegen. Ze is nu een enthousiaste meelevende toeschouwer, maar als derde reserve van het eerste team kan de routinier eventueel ook als speler ingezet worden dit seizoen. Spelers van het eerste en tweede die hun partij gewonnen hebben, kunnen deze zaterdag rekenen op een high five van Koppelman, meestal voorzien van een compliment. Samen met de jonge clubvoorzitter Paul Henfling legt zij de ambities van de nieuwe vereniging uit.

Want anders dan het tweede vrouwenteam zijn de ambities er wel degelijk bij 'Dames 1' en bij de clubleiding. Jolanda van Londen, Jacqueline Popma en Sophie Popma, die het eerste vrouwenteam vormen, willen maar wat graag uit de derde divisie. De stap omhoog naar de aanzienlijk sterkere tweede divisie komt deze middag dankzij een eenvoudige 8-2 overwinning een stapje dichterbij.

"We hebben voor de naam Tafeltennis Nijmegen gekozen voor de duidelijkheid" , zegt Koppelman. "Dat is ook goed als publiciteit voor de gemeente Nijmegen. We willen met alle teams op een hoger niveau gaan spelen. Onze nieuwe accommodatie moet helpen bij dat positieve effect."

De nieuwe speelzaal en kantine van de fusieclub komt op sportpark De Kwakkenberg aan de Luciaweg. Voorzitter Henfling: "Hopelijk kunnen we er vanaf september onze wedstrijden spelen. De laatste handtekeningen moeten nog worden gezet en de gemeenteraad moet nog zijn toestemming verlenen. Het is belangrijk dat we een eigen onderkomen krijgen. Dat is ook goed voor de binding met de leden. Zeker nu ze van verschillende clubs afkomstig zijn. Al kunnen we in de nieuwe zaal waarschijnlijk minder speeltafels kwijt dan hier. "

Het huidige onderkomen is niet ideaal. Een provisorisch barretje in een van de materiaalhokken fungeert als 'kantine'. Koppelman: "We denken straks ook aan tafeltennis overdag. Het is een sport die iedereen kan spelen, recreatief en competitief, tot op hoge leeftijd. En je wordt eigenlijk steeds beter. Vastheid is belangrijk, en dat krijg je met ervaring. ATC brengt veel jeugd mee. Zo'n zestig, zeventig spelers waarbij enkele grote talenten. Zo speelt Bas Hensbergen ondanks zijn dertien jaar al mee bij Heren 1. De andere clubs leveren de oudere garde. Vooral uit het afdelingstafeltennis en de bedrijvencompetitie."

"We krijgen straks een combinatiefunctionaris", vult Henfling aan. " Die legt de contacten tussen scholen en sport. Drie basisscholen in Nijmegen-Oost doen al mee. En de gesprekken met onze nieuwe buurman, voetbalclub Trekvogels, zijn in goede sfeer verlopen."

Naar de werkelijke top in Nederland kijkt Tafeltennis Nijmegen nog niet. " Gezelligheid is belangrijk bij tafeltennis, een prachtige sport waar je nooit meer los van komt. We willen de ouders ook bij de club betrekken, we zijn immers geen crèche", weet Koppelman. De langdurig geparkeerde auto's voor de deur bewijzen dat.

TT Nijmegen-Dedemsvaart 2

Het eerste vrouwenteam van Tafeltennis Nijmegen heeft de eerste wedstrijd van het seizoen winnend afgesloten.

Dedemsvaart 2 werd met 8-2 verslagen.

Tafeltennis Nijmegen had weinig moeite met de tegenstandster. Jolanda van Londen, een kersverse moeder en net terug, won al haar partijen en moest slechts een game afstaan. In alle andere wedstrijden was het klassenverschil ook duidelijk. De dubbel van Van Londen en Sophie Popma ging overtuigend naar de thuisploeg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.