Volledig scherm
Uitblinker Teddy Gipson mag het netje afknippen. foto ANP

Teddy Gipson loodst Amsterdam naar titel

AMSTERDAM - "Als Teddy Gipson goed speelt, wint Amsterdam", voorspelde Mario Bennes. De oud-aanvoerder én clubicoon kreeg gelijk. Amsterdam won de zevende en laatste wedstrijd van de zinderende play-offs.

Eiffel Towers werd met 83-74 verslagen in een wedstrijd die tot de laatste minuut spannend bleef. Amsterdam werd voor de zesde keer kampioen in het elfjarige bestaan.

Teddy Gipson leed in de eerste helft net zo veel onder de druk als zijn teamgenoten. Den Bosch leek daar minder last van te hebben en nam onder leiding van Robert Owens (16 punten in de eerste helft) de leiding.

De thuisploeg keek na het eerste kwart zelfs tegen een achterstand van vijftien punten (8-23) aan.

In het tweede kwart werd langzaam maar zeker de inhaalrace op Den Bosch ingezet, hoewel het verschil bij rust nog altijd acht punten bedroeg. "Toen we langzaam maar zeker terugkrabbelden van die 15 punten achterstand, wist ik dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn", aldus coach Arik Shivek. " Als je een topspeler - of topcoach - wilt zijn, moet je dit soort wedstrijden kunnen spelen. In het begin hadden de spelers last van de druk, maar ze hebben laten zien dat we het hele seizoen de beste ploeg zijn geweest."

Met een sterk begin na rust nam Teddy Gipson de leidende rol op zich die coach Arik Shivek ook van hem verwacht. Gipson toonde zich de ware aanvoerder en had met zijn 27 punten een zeer belangrijk aandeel in de winst.

Met nog ruim een minuut te spelen schoot de Amerikaan zijn vijfde driepunter raak en bracht daarmee de stand op 77-72. De overwinning kon de Amsterdammers toen niet meer ontgaan en de spelers op de bank vierden vast feest. Mario Bennes had het voor de wedstrijd dus goed gezien: als Teddy Gipson goed speelt, wint Amsterdam.