Volledig scherm

Topschermer Verwijlen gaat naar Scaramouche

ARNHEM - Degenschermer Bas Verwijlen uit Oss verruilt op 1 januari Argos voor Scaramouche in Arnhem. De 25-jarige wereldtopper vormt vanaf 2009 een team met Arnaud Holstege en Matthijs de Vries, die overkomt van de Deventer Schermvereniging (DSV).


Meervoudig Nederlands kampioen Verwijlen, die de A-status geniet van NOCNSF, zorgde tijdens de Olympische Spelen in Peking voor een sensatie door in de tweede ronde de Chinees Lei Wang te verslaan. Verwijlen verloor uiteindelijk in de kwartfinale van de Italiaan Matteo Tagliarol en werd achtste.

Lex Heldes, voorzitter van Scaramouche, bevestigt de komst van Verwijlen en De Vries. "Wij zijn ontzettend trots dat zij zich bij onze club aansluiten. De Vries is de nummer zes van Nederland en een groot talent. Verwijlen is een topper en bovendien een bijzonder sympathieke vent."

Verwijlen onthoudt zich van commentaar. "Woensdag (vandaag) is er een persconferentie op Papendal. Daar zullen wij het een en ander aan de media vertellen."

De Nederlandse schermselecties trainen bijna dagelijks op nationaal sportcentrum Papendal. De keuze voor Scaramouche in Arnhem lijkt vooral praktisch ingegeven. Ook Arnaud Holstege, het trainingsmaatje van Verwijlen en de nummer drie van Nederland, lijkt een aandeel te hebben in de komst van het duo. Holstege is opgeleid door Scaramouche en is erg positief over de club.

De komst van degenschermers Verwijlen en De Vries naar Arnhem is verrassend. Scaramouche is met ruim 150 leden dan wel de grootste schermvereniging van Nederland, het is vooral een floretbolwerk. Heldes: "Onze florettisten doen het al jaren op zowel nationaal als international niveau uitstekend. Degen en sabel bleven iets achter, maar ook op die wapens presteren wij steeds beter."

Verwijlen en De Vries gaan geen trainingen voor Scaramouche verzorgen. " Gerrit Beekhuizen en Sven Stijlaart zijn en blijven onze twee degentrainers", aldus Heldes.

Verwijlen, Holstege en De Vries nemen in april namens Scaramouche deel aan het Nederlands kampioenschap voor equipes. Dat wordt hun eerste gezamenlijke optreden. Verder doet De Vries het komende weekeinde mee aan het NK voor jeugd in Breda. De junior komt daar voor de laatste maal uit voor de Deventer Schermvereniging.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.