Volledig scherm
Spelverdeler Daan van Haarlem (1) in actie namens Jong Oranje tegen Jong België. foto Theo Kock

Van Haarlem is even thuis met Oranje

DOETINCHEM - De 19-jarige volleyballer Daan van Haarlem was gisteren weer even terug in zijn Doetinchem. De spelverdeler trad met Jong Oranje aan tegen Jong België in een oefenduel op weg naar het EK.

Hij speelde alle drie de sets in de met 3-0 verloren wedstrijd. En na afloop was het handen schudden en handtekeningen uitdelen in 'zijn' sporthal Rozengaarde.

Bij Orion kwam hij niet aan spelen toe, maar bij A-leagueclub HvA in Amsterdam is de 1.98 lange Van Haarlem bezig om volwassen te worden. De 19-jarige spelverdeler maakt ook deel uit van Jong Oranje dat deze week vijf keer tegen Jong België oefent. Voor een goed gevulde sporthal mocht hij gisteren van coach Arnold van Ree laten zien wat hij kan in de nationale jongerenploeg. En Daan van Haarlem is vooral blij dat hij er bij is.

Het Doetinchemse talent miste een deel van het seizoen omdat na de winterstop de ziekte van Pfeiffer bij hem werd geconstateerd. "Maar gelukkig was ik er vrij snek vanaf. In maart kon ik al weer spelen en ik heb er geen terugslag van gehad. Maar goed ook, want zo kon ik de kwalificatiewedstrijden meemaken voor het EK die eind maart op stapel stonden."

Jong Nederland plaatste zich met opvallend gemak voor het toernooi dat 28 augustus in het Tsjechische Brno begint. "Het ging echt ongelooflijk. We zijn het enige land dat al zijn wedstrijden in de kwalificatie met 3-0 won." Maar de Doetinchemmer weet dat Nederland er daarmee nog niet is. Dat lieten de Belgen gisteren wel zien. Oranje had drie keer een set voor het grijpen. In de tweede en derde set stond Jong Oranje zelfs met 24-21 voor. Het werd 0-3 voor België. Afmaken is duidelijk ook een vak, constateerde hij wat balend na afloop. "Maar daarom zijn dit belangrijke oefenduels."

Hij weet nog niet of hij er ook echt bij zal zijn in Brno. "Dat krijgen we aan het eind van deze week te horen. Zaterdag is de laatste oefenwedstrijd, daarna is het vakantie. We zijn nu met drie spelverdelers waarvan er eentje afvalt. Ik kom wel veel aan spelen toe, dat is prettig, al kan ik daar natuurlijk niets aan ontlenen. De laatste keren mocht ik in de basis starten. Maar het kan altijd beter. Vandaag ging mijn blokkering minder."

Blokpunten scoren ging lastig donderdag, maar het viel op dat Van Haarlem met name middenman Ralph Koomen goed kan vinden in het veld. Van Haarlem: "Het is hard trainen bij Jong Oranje maar dat is erg leerzaam. Ik hoop dat ik er bij mag zijn op het EK, want het lijkt me een ongelooflijke ervaring."