Volledig scherm
© Eric Wijnacker/DG

Verborgen Verleden in Lakemond

Familie is een fenomeen dat bij mij tot ontroering kan leiden. Misschien dat ik daarom het televisieprogramma Verborgen Verleden zo mooi vind.

Bekende Nederlanders gaan op zoek naar hun familiewortels. Dat levert bijna altijd mooie verhalen op. Soms ver weg, soms dichtbij.

Ontleed
Ooit heb ik mijn familie van moederszijde genealogisch ontleed. Veel voorouders verbleven in Wageningen. Maar er waren ook lijntjes over de Rijn. Sinds dat onderzoek kan ik het Neder-Betuwse buurtschap Lakemond niet zomaar meer voorbijrijden. Want daar, ergens langs die dijk tussen Opheusden en Randwijk, woonden mijn overgrootvader en overgrootmoeder voordat ze in 1890 de oversteek waagden naar Wageningen.

Plezier
Ze hebben mij in dat vlakke boerenland van Lakemond een paar jaar geleden een groot plezier gedaan door er zelfs een plaatsnaambordje Lakemond te plaatsen. Dat voelt nog meer thuis. Geen idee waar overgrootvader Cornelis Hoksbergen ooit gewoond heeft in Lakemond. Maar erover kunnen peinzen is misschien al mooi genoeg. Al houd ik mij aanbevolen voor tips.

Verhalen
Zoals bij de BN'ers is het ook mij overkomen dat je soms stuit op bijzondere verhalen en niet alleen op kale data van geboorte, huwelijk of overlijden. Die je doen beseffen dat het eigenlijk een wonder is dat je bestaat. Zo weet ik inmiddels uit de archieven dat een bet-overgrootvader zo’n 160 jaar geleden werkte op het dak van kasteel Doorwerth. Hij viel er vanaf, overleed en bijna 9 maanden later werd een overgrootvader van mij geboren.

Kijk, zo’n mirakeltje ontroert mij. Ga zelf op zoek naar uw Verborgen Verleden, je wordt er rijker van. Al heb ik het niet over klinkende munt.