Volledig scherm
De kraamhokken worden meteen schoongespoten voor de volgende lichting. foto: Ed van Alem

Verhuisbericht

De mussen tjilpten in de struiken en in de vroege voorjaarszon stond een hardloper tegen een eik zijn hamstring te rekken. Maar binnen, beneden aan de dijk, was er toch wel even enige vorm van stress. Stress bij big 5566.

Ze moest namelijk verhuizen, afgelopen week. Van het kraamhok naar het speenhok. Weg bij haar moeder, zeug 5493. Die gaat binnenkort voor de derde worp.

Vier weken oud/jong is ze nu, big 5566. En ze weegt 9,5 kilo. Of waarschijnlijk nog wel iets meer terwijl we schrijven.

Goed. Big 5566 moet op eigen pootjes staan. Zelf leren eten. En woont dus niet meer in kraamhok 3 maar in speenhok 17. Met nog dik dertig andere biggen. Zelfde generatie, andere moeder.

Dat zorgt dus voor stress. Sommige biggen vechten meteen voor hun plek in de nieuwe rangorde. Doet big 5566 niet aan mee, trouwens. Komt volgens boer Gerbert ook omdat het een gelt is. Een vrouwtje.

Stress wil Gerbert zoveel mogelijk voorkomen. Een vergelijkbaar verhaal lees je hier.

Fysiek is er ook altijd een dipje na een week of vier. Moeders melk heeft steeds minder immuunstoffen. Die maakt een varken dan wel weer zelf aan, maar dat gaat niet naadloos in elkaar over. Hier een korte wiki over wat maternale immuniteit heet. En die dip, die valt dan net samen met deze verhuizing.

Dus is het 26 graden in het speenhok en ligt er een mat van verwarmd kunststof in het hok. Er hangt een ketting waarmee biggen kunnen spelen.

Of een bal. Over speelgoed later meer.

En in het oude hok? Daar liggen ondertussen weer nieuwe zeugen. Klaar voor de bevalling.

Volledig scherm
Sommige biggen vechten in het speenhok voor een plek in de nieuwe rangorde. Big 5566 niet. foto: Ed van Alem
Volledig scherm
Big 5566 (tweede van rechts) loopt voorop bij de verhuizing. foto: Ed van Alem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.