Volledig scherm
Foto: EPA

Vos en Van Dijk stellen teleur op WK

KOPENHAGEN - De Duitse wielrenster Judith Arndt is dinsdag in Kopenhagen wereldkampioen geworden op de tijdrit. Arndt legde het 27,8 kilometer lange parcours in de Deense hoofdstad af in 37 minuten en 7,38 seconden. Ze was ruim 21 tellen sneller dan de Nieuw-Zeelandse Linda Melanie Villumsen. De Britse Emma Pooley werd derde.

Voor Arndt was het na drie zilveren en twee bronzen medailles voor het eerst dat ze de wereldtitel won bij het tijdrijden. De wegwedstrijd had ze bij de WK van 2004 al wel eens gewonnen.

Ellen van Dijk was op de zesde plaats de beste Nederlandse. Ze gaf 38,88 seconden toe op Arndt. Marianne Vos, vooraf gezien als de grote favoriete voor de titel, kon die rol niet waarmaken. Ze stelde teleur en liet met 38.03,15 de tiende tijd noteren.

Vos baalde van haar mislukte tijdrit in Kopenhagen. „Ik ben erg teleurgesteld”, blikte ze terug op de tiende plaats in de eindklassering. „Het draaide vanaf het begin niet. Op zo’n parcours met wind tegen moet je in een grote versnelling blijven trappen. Dat lukte niet. Met het oog op de tijdrit van de Olympische Spelen in Londen is er daarom nog veel werk aan de winkel.”

Vos moest 55 seconden toegeven op winnares Judith Arndt. „Tiende worden klinkt inderdaad erger. Maar het is te veel. Ik had gehoopt dichter bij het podium te eindigen. Er is nog een hoop te verbeteren. Ik zal nog specifieker moeten trainen om die grote versnelling wel te kunnen ronddraaien.”

Vrouwen: 1. Arndt (Dui) 27,8 km in 37.07 (44,931 km/u), 2. Villumsen (NZe) 0.21, 3. Pooley (GBr) 0.24, 4. Whitten (Can) 0.26, 5. Hughes (Can) 0.36, 6. Van Dijk (Ned) 0.38, 7. Shaw (Can) 0.39, 8. Neben (VSt) 0.41, 9. Fahlin (Zwe) 0.55, 10. Vos (Ned).

Bekijk hier een samenvatting van het WK tijdrijden en de reactie van Van Dijk en Vos na afloop: