Volledig scherm
Keepster Debbie Klijn en coach Sjors Röttger gaan na afloop van de simpele zege op Litouwen op de schouders.foto Dennis Beek/ANP

Waardig afscheid voor Debbie Klijn en Sjors Röttger

EMMEN - Oranje-Litouwen had zaterdag een finale moeten worden. De apotheose van het WK kwalificatietoernooi. Het werd een clinic.

De handbalsters van Oranje deden met Litouwen wat ze wilden, wonnen met 37-27 en plaatsten zich als enige ongeslagen team voor de play-offs in juni, tegen een nog nader te bepalen tegenstander. De winnaar verdient een ticket voor het WK van 2010 in China.

Bondscoach Sjors Röttger kan dus met een gerust hart het stokje overdragen aan zijn opvolger Henk Groener. Met een laatste krachtinspanning hesen de internationals Röttger en de eveneens afzwaaiende keepster Debbie Klijn op de schouders. "Ik had een vreselijke kater gehad als ik de boel niet met de zekerheid van kwalificatie aan Henk Groener had kunnen overdragen. Wat ik achterlaat, is een mooi fris team", zei Röttger.

De 32-jarige Debbie Klijn (111 interlands) vindt, na vijftien jaar trouwe dienst, de tijd rijp om plaats te maken voor een jongere keepster onder de lat. "Het Nederlands team slaat met Henk Groener weer een nieuwe weg in. Dit team moet er over vier jaar staan en dat ga ik niet meer meemaken. Er zijn jongere keepsters met weinig internationale ervaring en die wil ik niet in de weg staan", aldus Klijn, die af en toe een traantje plengde.

Drie minuten voor tijd was het moment daar voor de doelvrouw van Buxtehuder SV. Ze kreeg de publiekswikssel die ze verdiende. Met achttien stops, waarvan tien uit één tegen één situaties, leverde Klijn een stevige bijdrage in de ruime zege op Litouwen. Al had ze zelf liever op een meer heroïsche wijze afscheid gevierd. "Persoonlijk leverde die wedstrijd tegen Tsjechië mij meer voldoening op. Daar zat meer spanning in."

Oranje leverde tegen Litouwen de meest constante prestatie in een week, waarin het vooral had uitgeblonken in grilligheid. Een eigenschap die het gevolg is van de enorme verschillen in de selectie.

Maura Visser en Pearl van der Wissel zijn de aanjagers die het team smoel geven. Tussen de gevestigde orde en talenten als Muriël Messchaert, Roxanne Bovenberg en Sharina van Dort, die zich overigens best redelijk staande hielden, is een hele generatie verloren gegaan. Toen Maura Visser en Van der Wissel diep in de tweede helft op de bank rust kregen, was het als bij toverslag gedaan met de enorme suprematie die Oranje had getoond en kon Litouwen in no-time de achterstand halveren tot zes treffers.

"Er is een generatie verloren gegaan. Er is genoeg talent, maar dat heeft nog een lange weg te gaan. De Handbalacademie had eigenlijk zes jaar eerder van start moeten gaan", zei Debbie Klijn, die met een gouden verbondsspeld het internationale handbal vaarwel zegde.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.