Volledig scherm
Alleen bij extreem hoog water is Wageningen nog een stad aan de Rijn. Zoals hier bij de Veerweg.Foto: Cees Mooij

Wageningen is (g)een stad aan de Rijn

Oude kranten zijn machtig mooi om nog eens door te kijken. En je leest er dingen die je nooit geweten hebt of eigenlijk al weer vergeten ben.

Zo las ik in de jubileumbijlage Wageningen 700 jaar stad, van de Veluwepost anno 1963, dat mensen toen nog droomden van een nieuwe woonwijk voor 20.000 Wageningers aan de overzijde van de Rijn. Daar zullen die tien Betuwse Wageningers die nu in de Wagenings-Betuwse Maneswaard wonen van op kijken.

Toen werd nog gedacht dat Wageningen, net zoals Arnhem, een sprong over de Rijn zou maken. Net zoals Nijmegen nu doet bij de Waal. Die Wageningse expansiedrift naar de Betuwe is nooit van de grond gekomen waardoor het stadscentrum niet middenin maar aan de zuidrand van de stad is blijven liggen. Zelfs het enorme uiterwaardenplan met grote flats van burgemeester De Niet op de noordoever van de rivier is er, zoals bekend, nooit gekomen.

Ik denk dat er weinig Wageningers zijn die dat zullen betreuren, maar het heeft wel als gevolg gehad dat Wageningen al eeuwen niet meer echt aan de Rijn ligt. Sinds de Rijn in de middeleeuwen haar loop een kilometertje zuidelijker verlegde zijn stad en rivier van elkaar gescheiden door een brede groene strook uiterwaard. Hoewel er veel gewandeld wordt zal niemand op het idee komen om Wageningen om te dopen tot 'Wageningen aan de Rijn'. Want zo voelt het niet.

Best jammer eigenlijk, want steden als Culemborg, Nijmegen, Rhenen en Arnhem profiteren best van die mooie ligging aan een rivier. Flaneren langs een gezellige Wageningse Rijnkade had best wel iets gehad, al zie ik de voordelen van struinen door de uiterwaard heus ook wel.

Het doet me wel deugd dat juist in het jubileumjaar Wageningen 750 toch een activiteit georganiseerd wordt waarin Wageningen als stad aan de Rijn weer eens centraal gezet wordt. Komende vrijdag staat 'Zomeravond aan de Rijn' gepland. En dat vind ik mooi. Er worden dan door Eva Luna verhalen verteld en Saskia Roeleveld speelt harp. En tijdens de picknick kunnen de bezoekers kijken naar het heen en weer varende Lexkesveer. 'Zomeravond aan de Rijn' is een activiteit van De Plek, initiatief voor rouwbeleving (www.de-plek.net). Wie voor 5 euro mee wil kan zich aanmelden bij petra.sips@de-plek.net, tel: 06 50627540. Een mooi initiatief, dat misschien als opmaat kan dienen voor de herbeleving van Wageningen als stad aan de rivier. Het is toch eeuwig zonde om Europa's meest bezongen rivier zomaar aan je stad voorbij te laten stromen' alsof je er niks mee te maken wil hebben? Een jaarlijkse Rijnweek zoals Rhenen weer gaat vieren is misschien te veel gevraagd, maar een jaarlijkse Rijndag misschien?