Volledig scherm
Oornummers. Op zoek naar 5566? Succes. foto: Ed van Alem

Weeën. Hoe zal het gaan?

De slacht. Die onvermijdelijke slacht. Sinds we in verwachting zijn van onze big heeft iedereen het dáár over.

Maar big 5566 moet zijn natte witte hoefjes nog in het stro (of op 't beton?) zetten, hoor. Zaterdag is het zover. Oornummertje 5566 hangt nu zo'n twee weken aan het prikbord in de stal. Gereserveerd voor een van de biggen die zaterdag geboren worden.

Welke we kiezen? Goeie vraag. De meeste biggetjes zijn gewoon wit, zegt boer Gerbert. "D'r zijn er niet veel met zwarte stippen of vlekken of zo. Heel soms."

Dus moeten we 'm markeren. "Even een kleurtje erop zetten."

Na vier dagen krijgt-ie z'n oornummertje. Z'n gele oornummertje. Met een blauwe achterkant. Kunnen we de toom (zeg: familie) van big 5566 in z'n geheel volgen.

Terwijl de zon hier in Nijmegen achter industrieel erfgoed zakt zit in Velp een zeug zuchtend tussen de spijlen, wachten op de bevalling van zaterdagochtend.

Hoe dat gaat, zo'n bevalling? Is per zeug verschillend. "Aan sommige zeugen merk je het lang van tevoren, andere laten het min of meer gewoon gebeuren. Net als bij vrouwen, eigenlijk."

Goed. En dan gebeurt het. Kruipen de biggetjes eruit. "Eerst kijken ze nog even zo van: waar ben ik nu terecht gekomen? Dan happen ze naar adem, maar meestal zijn ze binnen vijf minuten aan het wandelen. En ze weten meteen waar ze de melk moeten halen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.