Volledig scherm
© Thinkstock

Werken aan de dijk kan nog zonder wanklank

De afsluiting van de Rijnbandijk bij Opheusden, toch voor velen een cruciale verkeersader, is wederom verlengd. Nu minstens tot vlak voor de kerstdagen. En toch klinkt weinig ophef in het dorp en laten de meeste mensen de mededelingen gelaten over zich heen komen.

Natuurlijk is Opheusden niet het meest rebelse dorp in Rivierenland, maar ik denk dat het begrip voor de dijkwerkers veel breder gedragen wordt.

Afsluiting
Enige tijd geleden hield ik er allerlei mensen staande om hen te vragen wat ze vonden van de afsluiting en de overlast die ermee gepaard gaat. Ook toen bleek dat de gemiddelde passant of Opheusdenaar zich er niet druk over maakte. De vrij algemene teneur: we zouden pas gaan zeuren als ze het niet zouden doen en later zou blijken dat dat wel nodig was geweest. Zelfs de jeugd was van de noodzaak doordrongen, omdat opa en oma en papa en mama verteld hadden hoe vervelend het was dat ze in 1995 huis en haard hadden moeten verlaten voor het wassende water.

Evacuatie
Er wordt vaak, en mijns inziens terecht, geklaagd over het gebrek aan historisch bewustzijn van de gemiddelde Nederlander. Maar de kerstvloed van 1993 en het hoogwater van januari/februari 1995 staan gebeiteld in het hoofd van de Betuwenaren die in 1995 moesten evacueren. Ik snap dat; in 1995 zag ik de dijk bij Ochten ook wankelen en velen in paniek vluchten via de Rijnbrug bij Kesteren. En vandaar dat werken aan de dijk sindsdien op zijn minst geaccepteerd, maar vaker nog gewaardeerd wordt.

Zo’n dijk is natuurlijk heel erg zichtbaar vanuit de badkuip die Betuwe heet. Als je je ergens veilig wil voelen, is dat wel in je bad.