Volledig scherm
Hans Kraaij jr. op de bank bij JVC. Hij keert terug bij FC Lienden. © Ed van Alem

Zelfs de materiaalman krijgt een schouderklopje

De jovialiteit spat er vanaf. Terwijl de training nog in volle gang is, loopt Hans Kraay junior even naar de zijlijn. Hij steekt zijn hand uit naar een oudere man: „Dag meneer, hebben ze jou ook weer vrijgelaten”, grapt de voetbaltrainer van FC Lienden. Niet veel later herhaalt hij het kunstje, nu bij de beveiligingscoördinator. „Hé technisch directeur, goed dat je er bent.”

Kraay is na een afwezigheid van vijf jaar terug in Lienden en iedereen mag het weten. De tv-persoonlijkheid uit Ophemert laat geen mogelijkheid onbenut om handjes te schudden en hier en daar een dolletje te maken. Of het nu de koffiejuffrouw, of een willekeurige supporter is; Kraay lijkt iedereen te mogen. En die liefde is wederzijds. Want wat hij ook doet of zegt, zijn uitspraken en maniertjes zorgen voortdurend voor lachende gezichten.

Ik bekijk het van een afstandje en vraag me af wanneer er einde komt aan de Kraay-show. Maar hij lijkt onvermoeibaar. Na afloop van de training krijgt zelfs de materiaalman een schouderklopje: „De ballen waren weer lekker opgepompt. Als we jou niet hadden...”

De man in kwestie kijkt enigszins verbaasd op, maar voelt zich zichtbaar gevleid door het compliment. En zo gaat het overal waar Kraay komt. Misschien is het een goed idee om hem eens naar de Burense gemeenteraad te sturen, als het Liendense kunstgrasveld weer eens op de agenda staat. De mat moet binnen enkele jaren vervangen worden, maar de politiek lijkt nog niet geneigd diep in de buidel te tasten. Wellicht kan Kraay als inspreker de stemming kantelen. Uiteraard nadat hij eerst alle raadsleden een handje en schouderklopje heeft gegeven.

Mark van Steenbergen