Volledig scherm
© Thinkstock

Zó trotseer je de tropische hitte

Tropische hitte treft Nederland de komende dagen. Dat betekent zweten, de schaduw opzoeken en vooral: verkoeling vinden. Hoe? Dat hoef je niet zelf te bedenken: het hitteplan van het RIVM biedt een helpende hand. Wij zetten de tips voor je op een rij.

Drink voldoende: Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, ook bij geen dorst. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
Extra tip: Neem altijd een flesje water mee, vooral als je naar buiten gaat of met de auto gaat rijden. Hou je hoofd (en jezelf) koel: draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12.00 en 16.00 uur).
Extra tip: Ga in de koelere ochtend en avond boodschappen doen of wandelen. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een (te warme) deken. Hou je huis koel: Het warm worden van de woning kan worden beperkt door de zonwering op tijd omlaag te doen of gebruik te maken van een ventilator of airconditioning. Zorg steeds voor ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Zet dus niet alles potdicht!
Extra tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals in de avond, 's nachts en in de ochtend. Zorg voor elkaar: Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken en geef hen op tijd voldoende vocht en verkoeling

En dan nog een lekkere tip van ons, het is immers zomer: Eet ijs. En doe daar vooral niet zuinig mee. IJs verkoelt je kerntemperatuur. Bovendien is het gewoon lekker. Dus leef je uit en geniet.

Volledig scherm
© Thinkstock