Volledig scherm
© Thinkstock

Zware avondspits in oosten door hevige regenval en onweer

ARNHEM/ NIJMEGEN - Weggebruikers moeten woensdagavond rekening houden met een zware avondspits door de hevige buien. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Ook meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza beaamt dat. „In korte tijd valt er veel regen, bovendien kan er een klap onweer tussen zitten.”

De KNMI heeft code geel afgegeven.

De buien ontstaan aan het einde van de middag en begin van de avond in het oosten van het land. „Er kan ook hagel vallen, maar de kans daarop is niet al te groot”, zegt Klaassen.

Code geel
Wel wordt in korte tijd veel regen verwacht. Dat zorgt voor wateroverlast op de wegen .„Logisch is dat daardoor verkeer vastloopt”, aldus Klaassen. De meteoroloog verklaart de hevige buien de afgelopen weken door de lagedrukgebieden in combinatie met warme lucht. „Dat zorgt voor een onstabiel weerbeeld. En omdat warme lucht relatief veel water bevat, pakken de buien vaak hevig uit.”

Meer water op één plek
Ook is er wat Klaassen noemt 'weinig stroming': bewolking waait minder snel over waardoor meer water op één plek valt. „Daardoor zie je vaker wegen overstromen of tunnels onder viaducten die onder water komen te staan.” De weerman denkt overigens dat het huidige weerbeeld – korte, hevige buien met veel water en onweer – de komende jaren normaal wordt. „Wen er maar aan.”

Niet super druk
Ondanks de waarschuwing voor het oosten blijft de filemelder op de site van de VID op 'gemiddeld' steken. „Dat komt simpelweg door de verwachte kilometers”, laat een medewerker van de dienst weten. „In het oosten kan het flink druk worden, met veel vertraging. Maar landelijk gezien zal het aantal filekilometers slechts beperkt stijgen. Dat komt doordat er minder knooppunten liggen.”

Altijd de meest actuele weersverwachting op dg.nl/weer

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock