Volledig scherm
© stock.xchng

Zwartepietendiscussie verdient een deadline

Het was nog geen september of de pepernoten lagen alweer in de schappen van de AH XL in Ede. Het duurde dan ook niet lang of de term ‘zwarte piet’ verscheen zwart op wit in de krant.

Terwijl ik ’s ochtends nog zonder jas wegfietste, verwerkte de redactie in 4 weken tijd bijna 30 zakken pepernoten. Intussen meldde de eerste boze lezer zich, want waarom wordt er nou alweer gekopt met zwarte piet? Die gast is toch zwart door de schoorsteen?

Het is een never ending discussie zonder einde die elk jaar nog vroeger begint. De mensen die stug vasthouden aan ‘dé Nederlandse cultuur’ staan pal tegenover de mensen die het gewoon leuk vinden om een draai aan deze mediamolen te geven. Dat gebeurt over de rug van de mensen die zich écht gekrenkt voelen door Sint’s zwarte hulpje.

De spreekwoordelijke emmer vult zich gestaag bij mij. Winkeliers weten zich geen raad; zowel een zwarte als gekleurde piet in de etalage is fout. Basisschool De Zuiderpoort uit Ede viert het feest traditioneel, zolang er geen klachten binnenkomen. Daarnaast wordt ook nog het suikerfeest gevierd op de school. Iedereen blij.

Laten we de discussie een deadline geven, bijvoorbeeld volgende week. Dan praten we volgend jaar wel verder. We hoeven dan ook niet bang te zijn dat er tijdens de intocht op het Raadhuisplein kinderen worden overlopen door demonstranten. En als we dan ook meteen een deadline geven aan de pepernoten, dan voorkomt dat een hoop misselijkheid op 5 december. Dat is maar goed ook, want dan komen de paaseitjes er weer aan. Gekleurde, dat wel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.