Geert van Hoorn (zwart), die in een bizarre slotfase Bart Piet Mulder versloeg.
Volledig scherm
Geert van Hoorn (zwart), die in een bizarre slotfase Bart Piet Mulder versloeg. © Ap Lammers

Apeldoorners Pruijssers en Beerdsen houden hoofd koel in strijd om schaaktitel

DIEREN – Roeland Pruijssers en Thomas Beerdsen gaan gezamenlijk aan kop in de strijd om de Open Nederlandse schaaktitel. De Apeldoorners boekten donderdag hun derde zege op rij. De andere drie partijen tussen koplopers eindigden in remise.

De toernooiorganisatie slaagde erin om de temperatuur in Zalencentrum Theothorne in Dieren op 27,4 graden te houden bij aanvang van de derde ronde. Alleen Charlie Tang had vroeg in zijn partij een black-out. De Eindhovenaar liet zijn loper een veld te vroeg los en verloor daardoor de dame.

Pruijssers was de eerste van de tien koplopers die zijn ongeslagen score behield. Een pionopstoot verzwakte de stelling van Arghyadip Das. Daarna kwam de winst snel. Niet veel later volgde zijn teamgenoot Beerdsen van Schaakstad Apeldoorn. Een fraai kwaliteitsoffer was de aanzet tot een messcherpe aanval die de Rotterdammer Rick Lahaye niet kon keren.

Amsterdams onderonsje

Daniel Hausrath had de derde speler moeten zijn met de maximale score. Aanvankelijk kwam de Duitser een pion achter tegen Albert David, maar nadat de Italiaan een kwaliteit weggaf, keerden de kansen. In het verre eindspel miste Hausrath de winst en na 107 zetten werd de vrede getekend.

Het Amsterdamse onderonsje tussen Dimitri Reinderman en Hing Ting Lai eindigde na ruim 20 zetten in een puntendeling en dat was ook het geval bij hun stadgenoot Manuel Bosboom tegen de Rotterdammer Liam Vrolijk.

Buigen voor de Indiase meester

De regionale spelers kwamen met zijn negenen tot slechts 1½ punt. Alleen Geert van Hoorn onttrok zich aan de malaise. De speler van de Arnhemse tweedeklasser ASA raakte tegen Bart Piet Mulder een pion kwijt, maar kreeg in ruil daarvoor een koningsaanval. De Heemskerker had een miraculeuze redding voorhanden, maar met een extra schaakje joeg Mulder Van Hoorns koning naar een veilige plek. En toen was het mat niet meer te verhinderen.

Van Hoorn staat met 2 punten in subtop. ASV-er Jaap Vogel kwam door een bloedeloze remise tegen Robin Reichardt uit Bunschoten-Spakenburg op 1½ punt. Vogels nieuwe clubgenoot William Shakhverdian moest in een spannend eindspel buigen voor de Indiase meester Dinesh Sharma. Net als Shakhverdian bleven de ASA-spelers Saša Albers en Dries Wedda op 1 punt. Albers moest buigen voor de Moordrechter Henk-Jan Evengroen en Wedda verloor onverwacht van de Leidenaar Yord Ypma.

Elsternaar Rembrandt Bruil verloor van de Indiër Vedant Goswami. Bruil hield daardoor gelijke tred met de ASV-er Tom Bus op een half punt. De Dierenaar verloor van Pankit Mota. Arthur Maters van ASA en ASV-er Pieter Verhoef zijn nog puntloos. Maters verloor van Ewoud ’t Jong uit Putten, terwijl Verhoef met drie pionnen voor een stuk niet redde tegen Sjoerd van Roon uit Hintham.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Overige sporten