Asher-Smith is excentriek, welbespraakt en razendsnel

Portret opvolgster SchippersDafne Schippers heeft in Dina Asher-Smith een opvolgster op de 200 meter. De Britse sprintsensatie werd gisteravond voor het eerst in haar leven wereldkampioene en heeft met haar 23 jaar een grote toekomst voor zich. Over een modebewuste, excentrieke Britse.

Door Pim Bijl

Wie zoekt, vindt overeenkomsten tussen Dafne Schippers en Dina Asher-Smith. Beiden zijn op jonge leeftijd doorgeschoten tot de absolute wereldtop, als Europese dames hebben ze zich tussen de vrouwen uit Jamaica, de Verenigde Staten, Ivoorkust en de Bahama’s geknokt, om op 23-jarige leeftijd voor de eerste keer ’s werelds beste te zijn op de 200 meter. Schippers deed het vier jaar geleden in Peking en Asher-Smith ontvangt vanavond op diezelfde leeftijd haar gouden medaille. In beide gevallen ging het om de eerste individuele sprintmedaille op een WK ooit voor hun land. Asher-Smith’s tijd van 21,88 zit tussen de twee gouden tijden van Schippers in (21,63 in 2015 en 22,05 in 2017).

Schippers en Asher-Smith kwamen elkaar vorig jaar al een heel seizoen tegen. Op het EK in Berlijn werd de Britse de koningin van het toernooi met drie gouden medailles (100, 200 en 4x100m estafette), voor de vijftien centimeter langere Schippers restte op die afstanden brons, zilver en zilver. Op dat toernooi viel Asher-Smith ook op vanwege haar karakter.

Volledig scherm
Dina Asher-Smith. © Getty Images for IAAF

Ze is excentriek, welbespraakt, combineert haar brede blik op de wereld met een duidelijke mening. De modebewuste atlete presenteert zich als feministe. Twee jaar geleden rondde Asher-Smith haar studie geschiedenis af. Ze onderzocht hoe jazzmuzikanten als Louis Armstrong en Duke Ellington in de popcultuur en geschiedschrijving worden weergeven.

‘Thank you!’

Volledig scherm
Dina Asher-Smith met de Britse vlag. © BSR Agency

Inmiddels stort ze zich volledig op haar sprintcarrière. En met haar wereldtitel zal ze een van de voornaamste rivalen van Schippers zijn volgend jaar in Tokio. Acht jaar nadat Asher-Smith in haar eigen Londen op de Olympische Spelen op de baan stond om mandjes met kleding van de topatleten te dragen, zal ze nu zelf een van de sterren zijn.

Volledig scherm
Dina Asher-Smith. © REUTERS

Zeker na haar gisteren verworven wereldtitel. Heel even sloeg Asher-Smith haar handen voor haar gezicht, maar al gauw huppelde met de Britse vlag langs de tribunes van het Khalifa Stadion. Dat die matig gevuld waren kon haar niet schelen na haar wereldtitel op de 200 meter in een Brits record van 21,88 seconden. Toen de speaker haar interviewde en ophemelde, kon de meestal zo vlot babbelende Asher-Smith alleen ‘thank you!’ uitbrengen.

Volledig scherm
Dina Asher-Smith. © Getty Images

Na twee wereldtitels van Dafne Schippers kreeg de atletiek in Asher-Smith zo een nieuwe wereldkampioene op de 200 meter. Schippers - een gedeelte van de avond toeschouwer in het Khalifa Stadion - kon haar status niet verdedigen door haar zondagavond opgelopen liesblessure. Ze sprak al de verwachting uit dat het kijken naar de 200 meter-finale pijnlijk zou worden. Extra zuur werd het door het niveau van de finale. Na de excellerende Asher-Smith sprintten Brittany Brown en Mujinga Kambundji in 22,22 en 22,51 naar het zilver en brons. Ondanks haar moeizame seizoen had Schippers op het podium gestaan als ze haar (tegenvallende) beste seizoenstijd van 22,45 had geëvenaard.

Om uiteenlopende redenen ontbraken naast Schippers ook Shaunae Miller-Uibo (verreweg de beste dit seizoen, derde achter Schippers in Londen), Elaine Thompson (olympisch kampioen), Shelly-Ann Fraser-Pryce (de snelste zondagavond op de 100 meter), Marie-Josée Ta Lou (in Londen tweede), Tori Bowie (wereldkampioene 100 meter 2017). Het maakte de weg vrij voor een compleet nieuw podium met Asher-Smit als de logische winnares.

Supertalent Holloway wint 110m horden

Volledig scherm
Grant Holloway. © REUTERS

De Amerikaan Grant Holloway veroverde de wereldtitel op de 110 meter horden in een tijd van 13,10. Hij was als snelste weg na de start en bleef tot aan de finish iedereen voor. Titelverdediger én olympisch kampioen Omar McLeod begon op de laatste meters aan een versnelling, maar de Jamaicaan tikte een horde aan en raakte volledig uit balans. De gedoodverfde favoriet duikelde vervolgens tegen de grond.

De Pool Pawel Fajdek toonde opnieuw zijn suprematie bij het kogelslingeren. Hij won voor de vierde keer de wereldtitel. In Doha deed hij het met een afstand van 80,50.

Volledig scherm
Pawel Fajdek. © REUTERS

Overige sporten